• Plan upravljanja „Carskom barom“ predviđa puno poslova u narednoj deceniji

  Ustanova „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina je najavila da će u petak, 29. jula, s početkom u 13 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće biti održana javna prezentacija Plana upravljanja Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“ za period od 2022. do 2031. godine. Ujedno će biti održana i rasprava u vezi sa usvajanjem ovog dokumenta.   Plan […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Plan upravljanja „Carskom barom“ predviđa puno poslova u narednoj deceniji

  Ustanova „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina je najavila da će u petak, 29. jula, s početkom u 13 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće biti održana javna prezentacija Plana upravljanja Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“ za period od 2022. do 2031. godine. Ujedno će biti održana i rasprava u vezi sa usvajanjem ovog dokumenta.

   

  Plan će, kako je najavljeno, predstaviti rukovodilac Službe zaštite i održivog razvoja Mira Dronjak i stručna saradnica za zaštitu prirode Jasna Jovanov. Posle toga će uslediti diskusija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vodostaj Tise u stagnaciji: Izmerena temperatura vode oko 27,5 stepeni

   

  V.d. direktora „Rezervata prirode“ Dejan Jovanov je u uvodnoj reči, u dokumentu koji će biti predstavljen zainteresovanoj javnosti, naveo da donošenje plana upravljanja „Carskom barom“ predstavlja značajan korak. On je, kako je objasnio, važan alat za obavljanje svih zakonom predviđenih funkcija upravljača, a to je ova zrenjaninska ustanova.

   

  – Ovim dokumentom se planira svaki aspekt našeg rada u narednih deset godina, bilo da se radi o aktivnostima zaštite i očuvanja vrsta, naučnim istraživanjima ili razvoju sistema posećivanja ili edukaciji zaposlenih. S obzirom na to da se radi o desetogodišnjem planu, očekujemo da ćemo u toku njegovog sprovođenja ispuniti predviđene ciljeve – naveo je Jovanov.

   

  U planu i postavljanje bioprečistača otpadnih voda

   

  Plan upravljanja Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“ za period od 2022. do 2031. godine je koncipiran i programski razrađen tako da sadrži sve elemente na koje upućuje Uredba Vlade Republike Srbije o proglašenju zaštićenog područja. On obuhvata i neophodne mere koje će se preduzeti na osnovu monitoringa stanja zaštićenog područja i postavljenih ciljeva za funkcionalno osposobljavanje, zaštitu, razvoj i održivo korišćenje.

   

  „Sadržaj i obim planiranih aktivnosti je takav da se u srednjoročnom periodu obezbedi sprovođenje propisanih mera zaštite, razvoj naučno-istraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih funkcija. Potrebno je obezbediti i razvoj održivog turizma, ustanovljenje razvojnih delatnosti, uređivanje i izgradnju područja. U sve to je neophodno uključiti lokalno stanovništvo, vlasnike i korisnike prostora, nevladine organizacije i druge zainteresovane strane“, piše u ovom dokumentu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Glamping – luksuzno kampovanje za maksimalno uživanje

   

  U periodu do 2031. planira se, između ostalog, uređenje izletišta, adaptacija i postavljanje novih montažnih objekata uz čuvarsku kuću sa suvenirnicom, kao i novih toaleta. Planira se i uređenje prostora za ugostiteljske usluge i za školu u prirodi, kao i postavljanje manjih propratnih objekata. U planu je i postavljanje pumpe za vodu i bioprečistača otpadnih voda, izgradnja mosta na Starom Begeju i parkinga za posetioce sa stazom do centra za posetioce. Uređenje pešačke staze na levoj obali Starog Begeja je još jedan od zacrtanih zadataka.

   

  Uređenje „Staze zdravlja“ u SRP „Carska bara“

   

  Upravljač ima nameru i da uredi stazu kroz šumu, takozvanu „Potkovicu“, od izletišta do Carske bare. Želi i da uredi i održava „Stazu zdravlja“ i adaptira vidikovac na Perleskoj bari.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ uredbom Vlade Srbije je proglašen zaštićenim dobrom prve kategorije. Rezervat se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina. Obuhvata delove katastarskih opština Lukino Selo, Stajićevo, Perlez, Knićanin i Belo Blato. Ukupne je površine 4.726 hektara, od čega je 3.017 hektara u državnoj svojini. Ostatak od 1.709 hektara je u privatnoj i drugim oblicima svojine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. U periodu do 2031. planira se, između ostalog, uređenje izletišta, adaptacija i postavljanje novih montažnih objekata uz čuvarsku kuću sa suvenirnicom, kao i novih toaleta. -> dma super! Toaleti do 2031.?! A za koje vreme i na koliko km od Carske bare Kinezi izgradiše najveći izvor zagađenja na Balkanu. Hvala majčici Srbiji.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin