• Novi granični prelaz Srpski Itebej – Otelek za bicikliste, pešake i brodove

  Predlog plana detaljne regulacije novog graničnog prelaza Srpski Itebej – Otelek, između Srbije i Rumunije, našao se na dnevnom redu poslednje sednice Skupštine opštine Žitište.   Ovo je, nakon odluka nadležnih državnih organa Srbije i Rumunije da se gradi novi granični prelaz, prvi konkretan korak u realizaciji projekta koji ima širi kontekst. Prelaz je, naime, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novi granični prelaz Srpski Itebej – Otelek za bicikliste, pešake i brodove

  Predlog plana detaljne regulacije novog graničnog prelaza Srpski Itebej – Otelek, između Srbije i Rumunije, našao se na dnevnom redu poslednje sednice Skupštine opštine Žitište.

   

  Ovo je, nakon odluka nadležnih državnih organa Srbije i Rumunije da se gradi novi granični prelaz, prvi konkretan korak u realizaciji projekta koji ima širi kontekst. Prelaz je, naime, važan deo projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, na revitalizaciji kanala Begej i izgradnji biciklističke staze, uz Begej, od Temišvara do Zrenjanina.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ponovo počeo sa radom radar za merenje brzine kretanja vozila

   

  Ovaj zamašni poduhvat podrazumeva i stvaranje uslova za povezivanje Zrenjanina i Temišvara obnovljenim rečnim saobraćajem. Brodovi su između ova dva grada redovno plovili sve do 1958. kada je obustavljen saobraćaj na kanalu Begej.

   

  Granični prelaz sa naše strane je u ataru sela Srpski Itebej, u žitištanskoj opštini. Ovo selo ima oko 1900 stanovnika, većinom srpske nacionalnosti. Sa rumunske strane granice je obližnje seoce Otelek, koje je i opštinsko sedište, iako ima svega oko 800 stanovnika, uglavnom Mađara. Biciklistička staza, kao i revitalizacija Begeja, na rumunskoj strani su završeni. Sa srpske strane radovi su u završnoj fazi.

   

  Rok za izradu plana tri meseca

   

  U predlogu plana detaljne regulacije navodi se da će ukupna površina zemljišta za granični prelaz sa srpske strane biti 46,83 hektara. Rok za izradu plana biće tri meseca. Naručilac posla je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

   

  Pokrajina će i finansirati izradu plana, dok se kao nosilac posla vodi Odeljenje za privredu opštine Žitište.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Za deset godina 25000 stanovnika manje, a populacija sve starija

   

  Prelaz će biti za bicikliste, brodove i pešake. Planirano je da bude otvoren od 7 do 19 sati, uz mogućnost da se međudržavnim sporazumom vreme rada produži.

   

  Biciklistička staza, koja će spojiti već završenu rumunsku trasu od Temišvara, sa srpskom od Zrenjanina i Kleka, biće duga 75 kilometara. Ona je važan deo plana za razvoj sve popularnijeg biciklističkog turizma u banatskom regionu ali i šire.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat