• Nove vrste silikatnih algi pronađene u Parku prirode „Rusanda“ (Foto)

  U Parku prirode „Rusanda“ u Melencima otkrivene su nove vrste silikatnih algi! U Ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina kažu da je detaljnom algološkom analizom utvrđeno prisustvo dva nova roda i oko 15 novih vrsta silikatnih algi. To je novina za floru Srbije.   Ove alge, inače, dobile su naziv po silikatnim tvorevinama koje stvaraju u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nove vrste silikatnih algi pronađene u Parku prirode „Rusanda“ (Foto)

  U Parku prirode „Rusanda“ u Melencima otkrivene su nove vrste silikatnih algi! U Ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina kažu da je detaljnom algološkom analizom utvrđeno prisustvo dva nova roda i oko 15 novih vrsta silikatnih algi. To je novina za floru Srbije.

   

  Ove alge, inače, dobile su naziv po silikatnim tvorevinama koje stvaraju u cilju zaštite.

   

  „Novozabeleženi rodovi i vrste karakteristični su za morske, brakične ili slatkovodne vode sa povećanom koncentracijom elektrolita. Ovi značajni nalazi biće predstavljeni na šestom Kongersu ekologa u Severnoj Makedoniji, a zatim i objavljeni u međunarodnom časopisu”, navode u „Rezervatima prirode“.

   

  Pročitajte još: Komunalni radnici uređuju kupalište Peskara i izletište na Tisi

   

  park prirode rusanda
  Foto: Ustanova „Rezervati prirode“

   

  Tokom ove i prošle godine realizovano je nekoliko jednodnevnih akcija u Parku prirode „Rusanda“, na lokalitetima Velika i Mala Rusanda i na veštačkom jezeru Peskara, koje se nalazi u zaštitnoj zoni parka. Akcije su sprovedene za potrebe naučno-istraživačkog rada koji realizuje Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. U okviru projekta istraživano je veštačko jezero Peskara sa biološkog i hemijskog aspekta.

   

  „Kretanje kroz zaštićeno područje i uzimanje uzoraka obavljeno je tako da se ne uznemirava živi svet parka prirode i ne podstiče širenje invazivnih vrsta. Sve je rađeno u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Parka prirode „Rusanda“, objašnjavaju u Ustanovi „Rezervati prirode“.

   

  Ispred ove ustanove, u projektu su učestvovali čuvari Milan Plavšić i Miroslav Frajić, kao i diplomirani biolog master Jasna Jovanov.

   

  park prirode rusanda
  Foto: Ustanova „Rezervati prirode“

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat