• Nekadašnje odeljenje Plućne bolnice u Jaši Tomiću već osam godina prazno

  Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ iz Zrenjanina od 2014. radi bez bolničkog odeljenja u Jaši Tomiću. Objekat je pre osam godina zatvoren jer nije ispunjavao normative za obavljanje zdravstvene delatnosti, odnosno zbog infrastrukturnih, bezbednosnih i kadrovskih problema, čemu su prethodili izveštaj i rešenje zdravstvene inspekcije.   Kako je saopšteno u to vreme, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nekadašnje odeljenje Plućne bolnice u Jaši Tomiću već osam godina prazno

  Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ iz Zrenjanina od 2014. radi bez bolničkog odeljenja u Jaši Tomiću. Objekat je pre osam godina zatvoren jer nije ispunjavao normative za obavljanje zdravstvene delatnosti, odnosno zbog infrastrukturnih, bezbednosnih i kadrovskih problema, čemu su prethodili izveštaj i rešenje zdravstvene inspekcije.

   

  Kako je saopšteno u to vreme, kompleks ima pet paviljona, a od toga su samo dva bila osposobljena za prijem bolesnika. Takođe, problem je predstavljao i nedovoljan broj medicinskog i nemedicinskog kadra, pa je bolesnicima 24 sata na raspolaganju bio samo jedan lekar. I broj pacijenata je bio izuzetno mali, što znači da se postavljalo i pitanje opravdanosti rada ovog objekta. Odeljenje nije posedovalo ni laboratoriju, niti radiografiju. Zbog toga su pacijenti jedanput nedeljno transportovani u matičnu kuću u Zrenjaninu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Apotekarska ustanova „Janković“ tvrdi da ju je Grad Zrenjanin doveo u zabludu

   

  Glas protiv odluke o zatvaranju odeljenja u to vreme je podiglo seosko rukovodstvo, a onda su se usprotivili i čelnici sečanjske opštine. Od tada su svi referentni republički, pokrajinski, okružni i opštinski organi bili uključeni u iznalaženje rešenja, kako bi napušteni objekat u Jaši Tomiću dobio neku namenu. Međutim, on je i danas prazan i prepušten zubu vremena. Jedno je, ipak, jasno – u ovakvom objektu kakav je danas ne može se obavljati zdravstvena delatnost, a isključivo Pokrajina, kao njegov vlasnik, može da odluči o prenameni zgrade.

   

  bolničko odeljenje u jaši tomiću

   

  Biznismen uzeo u zakup, pa odustao od investicije

   

  Pre pet godina se, ipak, činilo da je pronađeno rešenje. Zgrada je izdata u zakup Milenku Miškoviću, biznismenu iz ovog sela u opštini Sečanj. Miškovićeva namera je bila da ovde otvori dom za stara i iznemogla lica. Međutim, otvaranje ustanove se odužilo, a zatim je investitor i definitivno odustao od ideje.

   

  – Puno vremena mi je trebalo da prikupim svu potrebnu dokumentaciju za otvaranje ustanove za smeštaj starih osoba. Nisam mogao ni da pretpostavim koje su sve dozvole potrebne. Da ne govorim o sredstvima koja se moraju uložiti da bi se prilagodili traženi uslovi – izjavio je svojevremeno Mišković.

   

  Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ je krajem 2016. godine objavila oglas za davanje u zakup objekata koji se nalaze u Jaši Tomiću. U zakup su ponuđene prostorije u svih pet paviljona, ukupno oko 1.000 kvadrata, po ceni od 100 dinara za kvadrat. Unapred je bilo predviđeno da se u objekat smeste stara i iznemogla lica. Kako je tada navedeno, prostor se izdaje na period od deset godina.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Posebna ponuda koja se ne propušta: OGREV predstavlja novu akciju!

   

  Osim zakupnine, zakupca je očekivalo i poprilično ulaganje, s tim da je bilo predviđeno da se jedan deo investicija odbija od kirije. Sam objekat je u veoma lošem stanju, što se pokazalo i pre nekoliko godina kada se, usled nevremena, obrušio veliki zid u krugu napuštene bolnice.

   

  Bolničko odeljenje u Jaši Tomiću je osnovano davne 1896. u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, kao sanatorijum za duševno obolele. Od matične kuće je udaljeno oko 50 kilometara.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat