• Mladi i radno sposobni odlaze iz opštine Nova Crnja u veća mesta

  Broj stanovnika u opštini Nova Crnja se vidno smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje zabeleženo je od 2002. do 2011. godine, navodi se u Planu javnog zdravlja ove srednjobanatske opštine za period od 2022. do 2026. godine.   Kako se ističe u tom dokumentu, sve ovo ukazuje na činjenicu da mlado i radno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mladi i radno sposobni odlaze iz opštine Nova Crnja u veća mesta

  Broj stanovnika u opštini Nova Crnja se vidno smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje zabeleženo je od 2002. do 2011. godine, navodi se u Planu javnog zdravlja ove srednjobanatske opštine za period od 2022. do 2026. godine.

   

  Kako se ističe u tom dokumentu, sve ovo ukazuje na činjenicu da mlado i radno sposobno stanovništvo odlazi u veća mesta radi zaposlenja. U opštini Nova Crnja ostaje starije stanovništvo, koje neminovno za sobom povlači i veći broj obolelih.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Velika akcija pošumljavanja u Melencima: Biće posađeno 26.600 sadnica bagrema

   

  „Broj umrlih u novocrnjanskoj opštini se povećava, s obzirom na to da u njoj živi sve više staračkog stanovništva. Što se tiče prirodnog priraštaja, on je izuzetno nizak. Prema statističkim podacima iz 2020. godine, iznosi -68“, piše u ovom dokumentu.

   

  Da bi se povećao prirodni priraštaj, dodaje se u Planu javnog zdravlja, neophodno je mlade podsticati da ostanu na selu.

   

  „Potrebno je i obezbediti što veći broj preventivnih pregleda u svim grana medicine. Time bi se blagovremeno otkrile bolesti i na vreme lečile. Preventivnim pregledima i edukacijom stanovništa smanjiće se broj obolelih, pa samim tim i povećati stopa prirodnog priraštaja“, stoji u dokumentu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Opšti zaključak, što se tiče zdravstva na teritoriji opštine Nova Crnja, jeste da u ovom planskom periodu posebnu pažnju treba posvetiti pronalaženju lekara. Mladi lekari se, naime, veoma retko opredeljuju za život i rad u seoskim sredinama.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat