• Meštani Česterega podižu park na mestu koje je zaraslo u korov (Foto)

  Na mestu gde se u Česteregu nekada nalazilo nemačko groblje, pored jezera, a neposredno uz magistralni put Zrenjanin – Temišvar, godinama je rasla šikara i korov. Ova zapuštena površina uskoro bi mogla da postane uređeni park sa mobilijarom, osvetljenjem, ali i spomen obeležjem koje bi podsećalo na nekadašnje stanovnike tog sela na području opštine Žitište. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Meštani Česterega podižu park na mestu koje je zaraslo u korov (Foto)

  Na mestu gde se u Česteregu nekada nalazilo nemačko groblje, pored jezera, a neposredno uz magistralni put Zrenjanin – Temišvar, godinama je rasla šikara i korov. Ova zapuštena površina uskoro bi mogla da postane uređeni park sa mobilijarom, osvetljenjem, ali i spomen obeležjem koje bi podsećalo na nekadašnje stanovnike tog sela na području opštine Žitište. Inicijativu da se ovde podigne park pokrenuo je Branislav Eskić iz Mesne zajednice Čestereg.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nova ograničenja za obavljanje rekreativnog i privrednog ribolova

   

  – Decenijama je ovaj prostor zarastao u korov i šikaru. Kako je u pitanju mesto na kojem se nalazilo staro nemačko groblje, niko se nije ozbiljnije pozabavio uređenjem. Sada je u blizini ove lokacije ribnjak, odnosno jezero, a pošto imamo planove da potpuno uredimo prostor, obratili smo se Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine sa molbom da nam se odobri uređenje. Saglasnost smo dobili, a dobili smo i podršku Opštine Žitište, tako da uskoro krećemo u realizaciju projekta. Uz duboko poštovanje mesta, uredićemo jedno lepo izletište za Česterežane, ali i za sve one koji vole boravak u prirodi – kaže za portal zrenjaninski.com Branislav Eskić.

   

  jezero čestereg

   

  Čestereg dobio podršku Opštine Žitište

   

  Na lokaciji na kojoj se nekada nalazilo nemačko groblje sada nema spomenika i obeležja. Spomenici su delom preseljeni na seosko groblje na kom takođe postoji deo sa nemačkim grobovima.

   

  – Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine dao je saglasnost, jer na toj lokaciji nema nijednog nadgrobnog spomenika ili obeležja – kaže za portal zrenjaninski.com član tog saveta Robert Sabo.

   

  Na sastanku sa predsednikom opštine Žitište Mitrom Vučurevićem postignuta je saglasnost da se krene u realizaciju projekta. U prvoj fazi biće izrađen projekat parka i teren će biti očišćen.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nosilac projekta će biti Opština Žitište, u saradnji sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatom i Nacionalnim savetom nemačke nacionalne manjine. Nakon čišćenja terena i izrade projekta, krenuće se u dalje opremanje parka.

   

  jezero čestereg

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat