• Lazarevo leži na pravom bogatstvu, a niko ga ne eksploatiše!

  U priči o neiskorišćenim resursima našeg srednjobanatskog regiona, ove nedelje podsećamo na lekovitu vodu iz Lazareva, koja je relativno kasno otkrivena, kratko eksploatisana, pa zaboravljena.   Lekovitost „gorke vode“ iz Lazareva, kod Zrenjanina, potvrđena je u tridesetim godinama prošlog veka, kada su Lazarevo naseljavali Nemci. Od 1933. godine voda je flaširana i prodavana kao lekovita. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Lazarevo leži na pravom bogatstvu, a niko ga ne eksploatiše!

  U priči o neiskorišćenim resursima našeg srednjobanatskog regiona, ove nedelje podsećamo na lekovitu vodu iz Lazareva, koja je relativno kasno otkrivena, kratko eksploatisana, pa zaboravljena.

   

  Lekovitost „gorke vode“ iz Lazareva, kod Zrenjanina, potvrđena je u tridesetim godinama prošlog veka, kada su Lazarevo naseljavali Nemci. Od 1933. godine voda je flaširana i prodavana kao lekovita. Preporučivana je kao blagotvorna u slučajevima raznih katara, stomačnih oboljenja, poremećene funkcije creva, malokrvnosti, kamena u žuči, takozvanih ženskih bolesti… Eksploataciju ovog prirodnog blaga prekinuo je Drugi svetski rat.

   

  U posleratnom periodu, negde polovinom pedesetih, beogradska firma „Bezalko“ zainteresovala se za ovu vodu, ponudila je eksploataciju uz naknadu, ali nije dobila potrebne dozvole. Mnogo godina kasnije mesno rukovodstvo u Lazarevu pokušalo je da ovu priču ponovo oživi, ali su im se na tom putu isprečile mnogobrojne prepreke, a najveća je nedostatak novca. U jednom se, ipak, uspelo, a to je ponovna laboratorijska analiza svojstava mineralne vode iz Lazareva.

   

  – Mineralne vode sa ovakvim hemijskim svojstvima nema u Srbiji, to su pokazale i poslednje analize akreditovane laboratorije. Ostalo je samo da se utvrdi da li su zalihe dovoljne za isplativu eksploataciju vode, a selo za to nema para. Jedno je sigurno, ako je kapacitet kao pre, kada je bio oko 300.000 litara na dan, onda imamo veliku priliku za korišćenje ove vode i za pijenje i za banjsko kupanje – govori Goran Grahovac, sekretar MZ Lazarevo, i ističe da bi za geofizičke pretrage trebalo još oko 700.000 dinara i da selo nema ta sredstva.

   

  Lekovitost "gorke vode" iz Lazareva
  Lekovitost „gorke vode“ iz Lazareva

   

  Lekovitost vode poslednji je verifikovao stučnjak Vojin Gordanić, geolog i specijalista geohemije sa Instituta za hemiju u Beogradu. On je utvrdio da je voda preporučljiva i za pijenje i kupanje, kao i da ima broma i silicijum-dioksida u znatnoj količini. Po sastavu i svojstvima slična je onima koje se koriste u banjama Karlsbad, od koje je čak i kvalitetnija, i Fridrihshal, od koje je opet manje mineralizovana.

   

  Grozdanić je takođe preporučio da se geofizičkim istraživanjima utvrdi odakle dolazi ova voda i koje su joj zalihe. Za sada, njen jedini izvor je zapušteni bunar u ataru Lazareva, za koji ne znaju ni mnogi žitelji ovog sela.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „… da bi za geofizičke pretrage trebalo još oko 700.000 dinara i da selo nema ta sredstva“.
   „DOBIĆETE“ OD Grada, IZ ZAJEDNIČKE, PARDON, GRADSKE KESE, U KOJU SVA SELA ULAŽU, A, ONI NAJBOLJE ZNAJU,
   ŠTA SELIMA TREBA, ZAR NE!!!???
   BLAGO NAMA!
   NEMA ŽIVOTA OVIH SELA, OKO ZRENJANINA, KOJI ČINE 40%! STANOVNIŠTVA Grada, BEZ SAMOSTALNOSTI, KOJA IM JE USKRAĆENA 1961.!!!
   TREBA IM VRATITI STATUS, KOJI SU DOTLE IMALI, STATUS OPŠTINE!!!
   PREKOR IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat