• Korparstvo pred izumiranjem: Zanatska radnja „Pavle-plet“ čuva stari zanat

  Korparstvo, odnosno pletarstvo, stari je zanat pred izumiranjem. Bolji poznavaoci prilika upozoravaju da će, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, ova veština jednostavno nestati. To može da se desi i zanatskoj radnji „Pavle-plet“ iz Novog Miloševa.   – Proizvodnjom predmeta od pruća bavili su se roditelji moje majke Ane Maker Baćić u Bosni, pa je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Korparstvo pred izumiranjem: Zanatska radnja „Pavle-plet“ čuva stari zanat

  Korparstvo, odnosno pletarstvo, stari je zanat pred izumiranjem. Bolji poznavaoci prilika upozoravaju da će, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, ova veština jednostavno nestati. To može da se desi i zanatskoj radnji „Pavle-plet“ iz Novog Miloševa.

   

  – Proizvodnjom predmeta od pruća bavili su se roditelji moje majke Ane Maker Baćić u Bosni, pa je ona tamo naučila ovaj zanat. Kada smo 1995. godine došli u Vojvodinu, otac Franc i majka Ana počeli su ovde da se bave proizvodnjom predmeta od pruća – priča za portal zrenjaninski.com njihova ćerka Marina Gligorijević.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Emu je druga po veličini ptica na svetu, a nekoliko njih živi i u Zrenjaninu

   

  Svoje, rukom vešto izrađene predmete od vrbovog pruća, koji su usput i potpuno ekološki, Makerovi su prodavali na vašarima, gradskim i seoskim manifestacijama, a poslednjih godina i preko interneta. Prošla godina je za njih bila izuzetno teška. Vašari se nisu održavali, kao ni najveći deo manifestacija. Iako su Makerovi svoje proizvode prodavali na pijaci, to ne može da se uporedi sa prodajom prethodnih godina.

   

  pavle-plet

   

  „Pavle-plet“ proizvodi razne predmete od pruća

   

  Kako sada stvari stoje, zbog neizvesnosti u vezi sa plasmanom i stalne brige o egzistenciji, ni nova generacija Makerovih neće nastaviti porodičnu tradiciju.

   

  – Dok otac može da plete, proizvodnje će biti, ali i on je već u godinama. Voleli bismo da prenesemo ono što znamo mlađima, onima koji su zainteresovani za ovaj zanat. To bi se moglo ostvariti kroz neki projekat, pa se nadam da će možda neko ko je vičan pisanju projekata i konkurisanju za sredstva prepoznati značaj pletarstva i korparstva i na neki način ga sačuvati – ističe Marina.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Od pruća se može, dodaje ona, napraviti sve što vam oko vidi. Za svoje proizvode, porodica Maker-Baćić i Gligorijević koristi samo najkvalitetnije vrbovo pruće koje donosi iz Bosne, jer je to pruće mnogo kvalitetnije od onog koje raste ovde.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat