• Kad nepismenost uzme maha: Na sajtu Opštine Novi Bečej samo Srbi velikim slovom

  Svedoci smo konstantnog urušavanja svih vrednosti u društvu. Polusvet preko noći postaje društvena elita, prevaranti sa kupljenim diplomama glume doktore nauka, nesposobni dolaze na čela javnih preduzeća, a polupismeni i nepismeni postaju novinari.   Zato je postalo uobičajeno da u medijima i onima koji se tako predstavljaju čitamo nepismene tekstove, kojih bi se posramila i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kad nepismenost uzme maha: Na sajtu Opštine Novi Bečej samo Srbi velikim slovom

  Svedoci smo konstantnog urušavanja svih vrednosti u društvu. Polusvet preko noći postaje društvena elita, prevaranti sa kupljenim diplomama glume doktore nauka, nesposobni dolaze na čela javnih preduzeća, a polupismeni i nepismeni postaju novinari.

   

  Zato je postalo uobičajeno da u medijima i onima koji se tako predstavljaju čitamo nepismene tekstove, kojih bi se posramila i deca u nižim razredima osnovne škole. Ali, kad se takvi tekstovi pojave i na zvaničnim sajtovima državnih institucija, onda je vreme da se zapitamo – dokle?

   

  PROČITAJTE JOŠ: I Elemir ima svoju Podbaru: Kuće na uzvišenju a njive u dolini (Foto)

   

  Na zvaničnom sajtu Opštine Novi Bečej, recimo, objavljen je tekst o konačnim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine. U tom tekstu, samo Srbi su navedeni velikim slovom, a ostali narodi malim.

   

  „Prema konačnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u opštini Novi Bečej ima 19.886 stanovnika. Po nacionalnoj pripadnosti: Srba 13.599, mađara 2.915, roma 958 i ostalih“, piše na sajtu Opštine Novi Bečej.

   

  Još u osnovnoj školi učimo ovo, ali nije zgoreg da ponovimo. Kada pišemo imena naroda i njihovih pripadnika, upotrebljavamo veliko početno slovo. Ovo važi i kada su u pitanju različite etničke grupe ili manjine. Takođe, veliko slovo upotrebljavamo kada treba da napišemo imena stanovnika i pripadnika određenog kontinenta, države, grada ili sela, bez obzira na to da li je reč o zvaničnim ili kolokvijalnim imenima.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ali, ko još danas mari za gramatiku. Svašta danas prolazi u društvu, pa zašto ne bi i ove „sitnice“.

   

  sajt opštine novi bečej

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Licno poznajem naprednjacka govna koja su zavrsila privatni fakultet i ne znaju procentni racun ili npr.informatiku u zrenjaninu sa nepoznavanjem najosnovnijih radnji upotrebe racunara.Ta govna su se uz pomoc stranke razmestila po drzavnim organima i rezultati ne izostaju

  2. Nije to samo pitanje pismenosti. Ako ste kojim slučajem smetnuli sa uma, naprednjake je iznedrila Srpska radikalna stranka na čelu sa Šešeljem.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat