• ISPUNJEN USLOV ZA NASTAVAK IZGRADNJE STAZE DO TEMIŠVARA

  ZRENJANIN – Uslov koji je bio neophodan da bi se nastavilo sa realizacijom projekta izgradnje biciklističke staze do rumunske granice, čime bi se uspostavila biciklistička veza između Zrenjanina i Temišvara, ispunjen je krajem prošle godine.     Reč je o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza između Rumunije i Srbije za prelaz putnika na Begejskom kanalu.   Granični […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ISPUNJEN USLOV ZA NASTAVAK IZGRADNJE STAZE DO TEMIŠVARA

  ZRENJANIN – Uslov koji je bio neophodan da bi se nastavilo sa realizacijom projekta izgradnje biciklističke staze do rumunske granice, čime bi se uspostavila biciklistička veza između Zrenjanina i Temišvara, ispunjen je krajem prošle godine.

   

  biciklistička staza

   

  Reč je o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza između Rumunije i Srbije za prelaz putnika na Begejskom kanalu.

   

  Granični prelaz će biti otvoren za plovila, kao i za pešake i bicikliste, a biće izgrađen između naselja Otelek u Rumuniji i Srpskog Itebeja u Srbiji. Granični prelaz će biti otvoren od 7 do 19 časova po vremenskoj zoni Srbije, odnosno od 8 do 20 časova po vremenskoj zoni Rumunije. Pored toga, dve strane mogu, na zahtev bilo koje od njih, odobriti funkcionisanje graničnog prelaza i van pomenutog radnog vremena. Prevoz opasne robe, životinja i proizvoda za koje je obavezan fitosanitarni pregled, zabranjen je na ovom graničnom prelazu, stoji u zvaničnom saopštenju rumunske Vlade.

   

  – U toku je raspisivanje tendera koji će omogućiti početak radova do kraja ove godine. Rok za završetak projekta je 2021. godina – kaže za portal zrenjaninski.com pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

   

  Biciklistička staza uz kanal Begej treba da poveže Zrenjanin i Temišvar, u dužini od 75 kilometara. To je projekat prekogranične saradnje, koji se finansira iz sredstava EU, i preostalo je da Zrenjanin završi svoj deo puta do granice. Biciklistička staza biće izgrađena počev od Kleka, jer je sedam kilometara od Zrenjanina do tog olimpijskog sela već urađeno, pa sve do granice. Predviđeno je i uređenje svih pristupnih puteva, izgradnja odmorišta, postavljanje mobilijara i osvetljenja.

   

  – Studija opravdanosti koju smo svojevremeno radili za potrebe projekta pokazala je da bi ovom stazom godišnje prošlo 8.000 biciklista, a da bi nekretnine uz nju poskupele za pet odsto. Biciklizam, odnosno turizam vezan za njega, godišnje u Evropi donese 4,5 milijardi evra. Računa se da svaki biciklista dnevno potroši od 15 do 45 evra, pa je efekat veliki po raznim osnovama – objašnjava Radišić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Prvo dvoriste treba srediti pa onda ulicu. Ne mozes po gradu ici biciklom da slucajno ne bi slomio vrat od rupcaga i podignutog asfalta.

  2. Radisica predlazem za pocasnog gradjanina Opstine Zitiste. Svaka cast i cestitke koliko truda doticni ulaze u izgradnju i promociju biciklisticke staze koja ne prolazi kroz teritoriju opstine Zrenjanina vec celom svojom duzinom prolazi kroz teritoriju susedne opstine Zitiste ???????????? Hvala Radisicu, tvoje Zitiste ????

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat