• Grujić: Araču ostaviti pokolenjima

  Pokrajinski sekretar posetio i Novo Miloševo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  NOVI BEČEJ, NOVO MILOŠEVO – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić prilikom posete opštini Novi Bečej obišao je Araču, srednjovekovnu baziliku i kulturno dobro od izuzetnog značaja.

  Benediktanski manastir Arača
  Benediktanski manastir Arača

  Grujić je želeo da se na licu mesta uveri u kakvom se stanju nalazi ova benediktanska opatija, jedan od, kako je istakao, najvažnijih spomenika kulture, ne samo u Vojvodini i Srbiji, nego i šire, pošto je značajan i za susednu Mađarsku.

  – Zadovoljan sam zbog toga što građevina stoji na temeljima i što nije rušena, ali je očigledno da bi trebalo uraditi puno toga da bi ovakav spomenik bio sačuvan za buduća vremena. Poznato mi je da su odrađeni projekti vezani za statiku, kao i da su sprovedeni određeni radovi. Ali, potrebno je uložiti značajna sredstva da bi se postavio krov. Uostalom, ceo ovaj lokalitet zahteva velika ulaganja, u smislu arheoloških istraživanja i kasnije predstavljanja publici – poručio je Grujić.

  Pokrajinski sekretar je posetio i Novo Miloševo, gde je obišao „Žitni magacin“, u okviru ambijentalne celine dvorca Karačonji, kao i Muzej traktora, parnih i poljoprivrednih mašina „Žeravica“.

  – Ukoliko bismo povezali Novo Miloševo sa njegovim sadržajima i impozantan spomenik kulturnog nasleđa Araču, mislim da bismo napravili dobru turističku ponudu. Međutim, nije samo to u pitanju. Naša obaveza je da sačuvamo sve ove znamenitosti i ostavimo ih pokolenjima – zaključio je Grujić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Pokr. sekretar za kulturu Slaviša opuštencija Grujić. Obilazi ruševine i uživa u svom mandatu…

  2. Pokr. sekretar za kulturu Slaviša opuštencija Grujić. Obilazi ruševine i uživa u svom mandatu…

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat