• Drvored u Belom Blatu – jedna od najlepših vojvođanskih slika

  Smešteno na obodu Carske bare, na 25 kilometara od Zrenjanina, u okruženju vodotokova Begeja, Tise i trščanih ritova, selo Belo Blato, u kom živi oko hiljadu stanovnika, predstavlja jedinstveni konglomerat nacija, jezika i kultura. Preteženo je naseljeno Slovacima i Mađarima, ali i Bugarima, Srbima i predstavnicima drugih naroda. Zbog svojih specifičnosti, prirodnog okruženja i etnološkog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Drvored u Belom Blatu – jedna od najlepših vojvođanskih slika

  Smešteno na obodu Carske bare, na 25 kilometara od Zrenjanina, u okruženju vodotokova Begeja, Tise i trščanih ritova, selo Belo Blato, u kom živi oko hiljadu stanovnika, predstavlja jedinstveni konglomerat nacija, jezika i kultura. Preteženo je naseljeno Slovacima i Mađarima, ali i Bugarima, Srbima i predstavnicima drugih naroda. Zbog svojih specifičnosti, prirodnog okruženja i etnološkog nasleđa, tokom poslednjih nekoliko godina razvija se u značajnu destinaciju seoskog i etno-turizma.

   

  Jedan od prepoznatljivih simbola beloblatskih šorova svakako je drvored sibirskog bresta. S proleća, a posebno u junu, kada sve ozeleni i priroda se pokaže u svom najlepšem ruhu, drvored u Belom Blatu prosto izaziva ushićenje svih posetilaca ovog neobičnog sela. Njegove razgranate krošnje predstavljaju pravu dobrodošlicu putnicima namernicima i dobar uvod u sve lepote ove sredine. I to je upravo deo jedne priče o Belom Blatu, kao turističkoj destinaciji, koju je još 1997. godine započeo tadašnji Savet Mesne zajednice, sa ondašnjim predsednikom Janom Hanjikom.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Simbol srpskog grba: Otkrivena dva nova gnezda orlova krstaša!

   

  Pored mnogih ideja, jedna od interesantnih i očigledno dobrih, bila je i sadnja drvoreda u glavnoj beloblatskoj ulici. Od ulaska u selo, pa do samog kraja, taj drvored dominira poput vodiča kroz mesto, ali i postaje zaštitnik od sunca, vetra ili ma kakve elementarne pretnje. Meštani su ga prihvatili kao sastavni deo seoskog miljea i posvećuju mu značajnu pažnju. Krečenje, orezivanje, negovanje i zaštita drvoreda, zadatak je svih domaćina kuća, gde je brest zasađen. S proleća, na svake tri godine, moraju se orezati grane, kako bi se produžio vek drvoredu. Mnogi posetioci, a i sami meštani, često konstatuju da bi bez njega selo bilo potpuno drugačije.

   

  etno centar lujza
  Etno centar „Lujza“

   

  Belo Blato poznato i po rodama

   

  Belo Blato je poznato i po rodama. Baš njima u čast, ovde je svojevremeno ustanovljen „Dan roda“, manifestacija koja je za kratko vreme postala jedan od zaštitnih znakova ovog pitomog i po mnogo čemu specifičnog sela. Organizuje se i u slavu života i rađanja, jer su rode simbol svega toga.

   

  Sve prepoznatljiviji je i Etno centar „Lujza“, oformljen u sklopu poljoprivrednog domaćinstva Toškov. „Lujza“ gostima omogućava izletnički odmor u prirodnom ambijentu – uz dobru hranu, druženje i posmatranje domaćih životinja raznih vrsta, bavljenje lovom i ribolovom u obližnjem okruženju… Tu je i dud star skoro 140 godina, bunar iskopan pre jednog veka, seosko dvorište koje danas izgleda baš kao i onda kada su ovde pristigli prvi stanovnici…

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Zaštitni znak Belog Blata, nema sumnje, jeste i proizvodnja trske. Kad zimi sva sela utihnu, u ovom se, negde iz daljine, čuju povici. Poneki stih stare panonske pesme se otpeva, a para se diže iznad kosaca. Tad Beloblaćani seku trsku i denu je u kupe, a druga grupa tovari i nosi na sigurno i suvo mesto.

   

  Zbog svega ovoga, ali i mnogih drugih stvari, meštani smatraju da njihovo selo treba da se nađe na spisku najzanimljivijih seoskih sredina u Srbiji.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin