• Dok nije propala, ovo je bila jedna od najlepših železničkih stanica u Vojvodini

  Kada je početkom ove godine „Infrastruktura železnice Srbije“ objavila javni poziv za prodaju starih šina i skretnica, kao i starog kolosečnog pribora, mnogi iz srednjeg Banata su sa setom pričali o tome kako je nekada funkcionisao železnički saobraćaj u ovom delu Vojvodine. Pojedinci su čak i javno negodovali zbog ovakve odluke.   Stare šine, kolosečni […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dok nije propala, ovo je bila jedna od najlepših železničkih stanica u Vojvodini

  Kada je početkom ove godine „Infrastruktura železnice Srbije“ objavila javni poziv za prodaju starih šina i skretnica, kao i starog kolosečnog pribora, mnogi iz srednjeg Banata su sa setom pričali o tome kako je nekada funkcionisao železnički saobraćaj u ovom delu Vojvodine. Pojedinci su čak i javno negodovali zbog ovakve odluke.

   

  Stare šine, kolosečni pribor i skretnice demontirane su, rashodovane i prodate sa pruga kojima je oduzeto svojstvo dobra u opštoj upotrebi. Između ostalog, reč je o deonicama Sečanj – Jaša Tomić i Zrenjanin Fabrika – Vršac. Iz „Infrastrukture železnice Srbije“ su objašnjavali da će, osim značajnih prihoda koje će na ovaj način ostvariti, biti uklonjena stara železnička infrastruktura i pruge, od kojih se na mnogima već decenijama ne odvija saobraćaj vozova.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Mladi i radno sposobni odlaze iz opštine Nova Crnja u veća mesta

   

  Bivši radnik „Železnice Srbije“ u Jaši Tomiću Nikola Dobrić, koji i danas živi u kući kraj napuštene železničke stanice, kaže da je poslednji voz kroz ovo selo na području opštine Sečanj prošao pre 23 godine.

   

  – Poslednji voz je ušao u Jašu Tomić tačno kada je počelo bombardovanje Jugoslavije 1999. godine. Dobro se sećam, stajao je na prvom koloseku, kod magacina. Odatle je otišao poslednjeg dana bombardovanja. Posle toga, u železničku stanicu u Jaši Tomiću nijedan voz ušao nije, a ja sam ostao tu da radim još do 2006. godine – priča Nikola Dobrić.

   

  Nikola je pre skoro četiri decenije počeo da radi na ovoj stanici kao čuvar i seća se kako je ona izgledala u to vreme.

   

  – Ovo je bila jedna od najlepših železničkih stanica u Vojvodini. Svi to znaju. Redovno je održavana, na njoj su se nalazile žardinjere sa cvećem, imala je finu metalnu ogradu. Ma, milina jedna – opisuje Dobrić nekadašnji izgled stanice.

   

  železnička stanica jaša tomić
  Foto: Spaso Mladenovski

   

  Železnički saobraćaj uspostavljen davne 1889. godine

   

  Otkako je poslednji voz izašao iz nje, pruga između Sečnja i Jaše Tomića je svakodnevno propadala. Stoga je i bilo očekivano da će u nekom periodu biti uklonjena. Meštani Jaše Tomića su se, međutim, potajno nadali da bi pruge ipak mogle da se koriste, makar u turističke svrhe, kao na Šarganskoj osmici. Pa da voz ide do državne granice sa Rumunijom, ili čak do Temišvara, sa kojim je Zrenjanin povezan, ne samo rekom Begej, nego i biciklističkom stazom.

   

  Društveni hroničari su, inače, zapisali da je železnička stanica Jaša Tomić otvorena davne 1889. godine. Tada je puštena u saobraćaj pruga Sečanj – Jaša Tomić – Međa, pa dalje za Žombolj. Izgrađena je po jednom od tipskih projekata, koji su korišćeni na teritoriji Austrougarske. Tadašnji veleposednici su stali na stanovište da je pomenuta železnička veza izuzetno važna. Njihov cilj je bio povezivanje imanja sa velikim potrošačkim centrima van Torontalske županije, prvenstveno sa Temišvarom, a zatim i sa ostalim delovima Ugarske.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Zarad izgradnje pruge osnovano je i Akcionarsko društvo torontalskih železnica. Njenoj osnivačkoj skupštini prisustvovali su i predstavnici nekadašnjeg Modoša, danas Jaše Tomića.

   

  železnička stanica jaša tomić
  Foto: Spaso Mladenovski

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat