• BANATSKE VREDNE RUKE: TAKMIČENJE U PET KATEGORIJA

  ZRENJANIN – S ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno stvaralaštva sa prostora Banata, po osamnaesti put je u Zrenjaninu održana manifestacija „Banatske vredne ruke“.     Generalni pokrovitelj događaja bila je kompanija „Gomex“ koja je saopštila da je jedan od njenih strateških ciljeva upravo očuvanje etno nasleđa u Vojvodini, na teritoriji na kojoj posluje.   „Banatske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BANATSKE VREDNE RUKE: TAKMIČENJE U PET KATEGORIJA

  ZRENJANIN – S ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno stvaralaštva sa prostora Banata, po osamnaesti put je u Zrenjaninu održana manifestacija „Banatske vredne ruke“.

   

   

  Generalni pokrovitelj događaja bila je kompanija „Gomex“ koja je saopštila da je jedan od njenih strateških ciljeva upravo očuvanje etno nasleđa u Vojvodini, na teritoriji na kojoj posluje.

   

  „Banatske vredne ruke“ su bile dobra prilika da se Zrenjanincima i gostima na jednom mestu prikažu najzanimljiviji elementi baštine svih naroda Banata. Ovo je bila i prilika da se Banat okupi na jednom mestu.

   

   

  Učešće je prijavilo 39 aktiva žena i udruženja – 29 sa teritorije grada Zrenjanina i 10 sa teritorije Banata, iz Sečnja, Žitišta, Novog Bečeja, Nove Crnje, Kikinde i Opova. Posetiocima su predstavljene rukotvorine domaće radinosti, predmeti starih zanata, gastronomski specijaliteti podneblja, uz zvuke tradicionalnih instrumenata i muzičare u narodnim nošnjama.

   

  Učesnici su se takmičili u pet kategorija: tradicionalna jela, tradicionalno jelo – ukiselo, to jest kvasno testo, ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija“, ručni radovi – pojedinačno i ukupan nastup.

   

  banatske vredne ruke

   

  Dva žirija koja su to ocenjivala imala su itekako izazovan posao. Priznanja su ponela mnoga udruženja i aktivi žena, jer je u svakoj kategoriji bilo po šest nagrada. Najbolje tradicionalno jelo spremili su u Beloj Crkvi, a najbolje ručne radove pojedinačno imalo je udruženje „Banatski klas“ iz Zrenjanina. Najbolji ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija“ uradilo je Udruženje žena iz Aradca „Ruža“. Nagradu za najbolji kompletan utisak ponelo je Udruženje žena „Dositej“ iz Zrenjanina. Najbolja kvasna testa umesile su žene iz zrenjaninskog Udruženja „Gradnulički biseri“. Ovo udruženje je dobilo i specijalno priznanje za dugogodišnje učešće na manifestaciji „Banatske vredne ruke“.

   

  Tokom manifestacije učesnici i posetioci mogli su da uživaju i u bogatom kulturno – umetničkom programu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat