• AMATERSKO POZORIŠTE OKUPLJA ŽITELJE RAZLIČITIH ZANIMANJA

  BANATSKO KARAĐORĐEVO – U selu Banatsko Karađorđevo, u opštini Žitište, već 36 godina uspešno radi amatersko pozorište „Jovica Jelić“. I dok se i veća pozorišta muče sa finansijama, repertoarom i publikom, u ovom selu sa dve hiljade stanovnika kao da nemaju tih problema.     Amatersko pozorište ponaša se kao pravo, profesionalno. Sezona počinje 1. oktobra, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  AMATERSKO POZORIŠTE OKUPLJA ŽITELJE RAZLIČITIH ZANIMANJA

  BANATSKO KARAĐORĐEVO – U selu Banatsko Karađorđevo, u opštini Žitište, već 36 godina uspešno radi amatersko pozorište „Jovica Jelić“. I dok se i veća pozorišta muče sa finansijama, repertoarom i publikom, u ovom selu sa dve hiljade stanovnika kao da nemaju tih problema.

   

  pozorište
  Foto: Amatersko pozorište „Jovica Jelić“

   

  Amatersko pozorište ponaša se kao pravo, profesionalno. Sezona počinje 1. oktobra, i to premijerama. Nove, ali i stare predstave, igraju se uglavnom jednom nedeljno, osim ako se nešto nepredviđeno ne dogodi. Kao, na primer, ove godine, kada je celo selo bodrilo lokalne košarkaše u važnoj utakmici, pa je predstava zbog toga pomerena. I glumci su, naime, bili na tribinama.

   

  Svi u pozorištu rade bez ikakve nadoknade. Glume osnovci, srednjoškolci, studenti, poljoprivrednici, nastavnici… Ko se u Banatskom Karađorđevu zarazi glumom i pozorištem, to ga drži ceo život.

   

  Na repertoaru su savremeni tekstovi, jer je to jednostavnije zbog scenografije i kostima. U sali u kojoj se predstave igraju ima mesta za 50 gledalaca, a sala je uvek puna. Publika dolazi iz Banatskog Karađorđeva, ali i iz okolnih sela.

   

  Sezonu 2017/2018. glumci su počeli premijerom predstave „Kući“ Ljudmile Razumovske. Nakon toga usledila je premijera predstave „Ne igraj na Engleza“, a urađena je i predstava za decu „Svinjareva tajna“. U vreme praznika igraće se prigodna predstava „Novogodišnja televizija“.

   

  U prošloj pozorišnoj sezoni glumci amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ odigrali su ukupno 70 predstava – 35 na domaćoj, a 35 na gostujućim scenama. Stalni reditelj je Milan Martinović.

   

  Za svoje predstave Karađorđevčani su dobili mnogo nagrada. Na poslednjem FEDRAS-u predstava „Odumiranje“ osvojila je prvu nagradu za predstavu u celini, Dragana Meng osvojila je prvu nagradu za glavnu žensku, a Milan Lale Galović prvu nagradu za glavnu mušku ulogu.

   

  Žitište, koje je sedište opštine, nema pozorište. Da bi uživali u predstavama Karađorđevčani, ali i njihove komšije, morali bi da potegnu u grad ili da se nadaju da se neko „veliko“ pozorište smiluje pa navrati i do sela. Entuzijasti iz ovog malog sela nisu hteli to da čekaju. Oni su sami sebi napravili pozorište koje evo uspešno traje već 36 godina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat