• Prilikom korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje vozači češće donose rizične odluke

  Istraživanja efekata korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje su pokazala da se rizik od saobraćajne nezgode prilikom njegove upotrebe povećava najmanje četiri puta, upozorava Agencija za bezbednost saobraćaja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prilikom korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje vozači češće donose rizične odluke
  Foto: Pixabay

   

  U Agenciji navode da pri brzini od 50 kilometara na sat, za samo dve sekunde, vozilo pređe oko 28 metara. Uzimajući u obzir da je barem dve sekunde potrebno da se na ekranu telefona vidi pošiljalac poruke ili pozivalac, vozač će skoro „na slepo“ preći oko 28 metara.

   

  „Na osnovu istraživanja koje se sprovodi u 39 država širom sveta, u Srbiji je 36,9 odsto vozača prijavilo da je makar jednom koristilo mobilni telefon iz ruke za razgovor, odnosno 25,5 odsto je prijavilo da su koristili telefon za pisanje poruka i pregledanje sadržaja na društvenim mrežama. Na osnovu samoprijavljenog ponašanja učesnika u saobraćaju može se zaključiti da je trećina vozača koristila mobilni u toku vožnje za razgovor i četvrtina za pisanje poruka ili društvene mreže“, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Prevare u vezi sa hranom u Srbiji nisu u potpunosti zakonski regulisane i sankcionisane

   

  Telefonski razgovor znatno usporava reakcije vozača, pa je vreme reakcije tokom razgovora duže, a posebno prilikom biranja telefonskog broja. Vozači tokom telefonskog razgovora kasnije počinju da koče, a koče i intenzivnije nego uobičajeno.

   

  Stručnjaci objašnjavaju i da vozači teže održavaju pravac i putanju kretanja ako u toku vožnje koriste mobilni telefon. Telefoniranje ima negativan uticaj na naizmenično propuštanje vozila i skretanje ulevo, a posebno kada je klizav kolovoz.

   

  „Takođe, mobilni telefon utiče i na svest o saobraćajnom okruženju i na vozačeve misli. Korišćenje mobilnog telefona zahteva određeni mentalni napor, što za posledicu ima smanjenje pažnje, pa samim tim vozači lakše previde neke elemente, a naročito detalje koji se nalaze na periferiji vidnog polja“, upozoravaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

   

  Prilikom korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje vozači češće donose rizične odluke – prihvatljivija su kraća odstojanja i ređe prilagođavaju brzinu.

   

  Primećeno je da vozači koji često koriste mobilni telefon u vožnji, ređe koriste sigurnosni pojas i skloniji su drugim vrstama rizičnih ponašanja kao što je češće prekoračenje ograničenja brzine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Obezbeđen novac za rehabilitaciju puta Srpska Crnja – Radojevo

   

  „Potrebno je napomenuti da je upotreba mobilnog telefona zakonom zabranjena osim ukoliko se ne koriste tzv. hands-free varijante, gde vozač ne mora da drži telefon u ruci. Vozačima sa probnom vozačkom dozvolom ni to nije dozvoljeno. Novčana kazna za pomenuti prekršaj iznosi 10.000 dinara“, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Muškarcu iz Srbije transplantirana pluća u Mađarskoj

  Muškarcu iz Srbije uspešno su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana pluća u bolnici u Budimpešti, gde se trenutno oporavlja od zahvata koji je trajao deset sati, […]

  Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

  Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]