• Maša Petrov je jedna od najmlađih i najperspektivnijih šahistkinja

    Maša Petrov je učenica drugog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina. U maju sledeće godine napuniće devet godina. Maša je mlada šahistkinja, a zanimljivo je da je prvo naučila da igra šah pa tek onda da čita i piše.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Maša Petrov je jedna od najmlađih i najperspektivnijih šahistkinja
    Foto: Privatna arhiva

     

    – Počela je da igra šah još dok je išla u vrtić, sa pet i po godina. Zbog šaha je morala da nauči da čita i piše, maltene pre nego što je krenula u predškolsko – priča za portal zrenjaninski.com Mašina mama Nataša Petrov.

     

    A „krivac“ što je Zrenjanin dobio jednu od najmlađih i najperspektivnijih šahistkinja danas je pandemija korone.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Marijana Berbakov je jedno od najznačajnijih imena zrenjaninskog plivanja

     

    – Nije zaslužna serija „Damin gambit“ nego „Na putu za Montevideo“. Svi smo u to vreme više vremena provodili kod kuće i zajedno smo gledali filmove i serije. U ovoj seriji mali Stanoje igra šah i Maša je tražila da joj damo šahovsku garnituru koju smo imali u kući, nasleđenu od mog dede, a Mašinog pradede. U početku sam se protivila, to nam je bila porodična uspomena, pa nisam želela da se figure pomešaju sa igračkama i izgube. Ali, Maša je bila uporna i na kraju smo joj dali garnituru. Inače, mi u kući ne igramo šah, tek sada smo naučili, pored Maše – ističe Nataša Petrov.

     

    maša petrov
    Foto: Privatna arhiva

     

    Maša uživa dok igra šah

     

    I kako bi se to reklo, ostalo je istorija. Već februara 2021. godine Maša je odigrala svoj prvi turnir, u organizaciji novosadskog kluba „Bubamara“, čija je članica postala i ostala. U konkurenciji devojčica od sedam i osam godina, Maša je, i kao mlađa i kao početnica, osvojila treće mesto, što je za njene roditelje bio šok.

     

    Sledili su turniri, kadetska prvenstva Vojvodine, na kojima je Maša ponela titulu pobednice, učešća u ligaškom takmičenju. Na poziv Srednjobanatskog okruga, Maša je, iako predškolac, branila boje grada na Školskoj olimpijadi čiji je domaćin bio Zrenjanin. I u sedam mečeva odnela je isto toliko pobeda. Poslednji trijumf koji je ostvarila je na turniru „Šah u škole“.

     

    – Nama kao roditeljima je najvažnije to što Maša uživa dok igra šah. Podržavamo je i pratimo jer joj šah predstavlja veliko zadovoljstvo. Mnogo joj je pomogao u školi, u smislu koncentracije, fokusa, discipline. Ona je, pre nego što je trebalo da sedi na času 45 minuta, već igrala partiju koja je trajala sat vremena. A škola joj je pomogla u šahu – objašnjava Nataša.

     

    maša petrov
    Foto: Privatna arhiva

     

    Promovisati šah u školama

     

    Koliko je Maši šah važan govori i to da je za školski bazar sama smislila kako da prikupi novac.

     

    – Mi smo predložili da ponese domaće kolače a ona je rekla – ne. Moj doprinos će biti to što za partiju šaha sa prvakinjom Vojvodine zainteresovani mogu da plate sto dinara. I verujte, bilo je izazivača a i Mašinih pobeda – nastavlja Nataša.

     

    Maša o šahu uči na treninzima na koje je roditelji vode u Novi Sad, ali i preko internetu. Čita i knjige i proučava šahovske probleme. Ali najviše voli da igra šah uživo.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Maša voli da igra figurama i u tome stvarno uživa. Voli i da ode na Bagljaš da igra onim velikim figurama. To je izuzetna promocija šaha. Volela bi i ona, ali i mi koje je Maša uvukla u šah, da se on promoviše u školama, da ga igra što više mladih, njenih drugara, jer je to divna igra – zaključuje njena mama Nataša Petrov.

     

    Namerio se junak na junaka: Strahinja i Dario ponovo dokazali da su borci „lavljeg srca“

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport