• Slobodan Stankić jedan je od poslednjih čuvara tradicije: Stare dobre metle korovače

  Slobodan Stankić iz Bašaida jedan je od poslednjih čuvara tradicije i veštine pravljenja metle korovače.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slobodan Stankić jedan je od poslednjih čuvara tradicije: Stare dobre metle korovače
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Bez metle korovače nekada se nije moglo zamisliti nijedno domaćinstvo, posebno ono u selima, a svaki deo kućne ekonomije imao je svoj primerak. Znalo se kojom se metlom čisti ispred kuće, kojom dvorište i okućnica, a kojom deo gde su životinje.

   

  Danas je mnogo toga drugačije, ali bez korovače se, izgleda, ipak ne može,

   

  – Pravim metle ceo život, a sad dobro dođe koji dinar, pored penzije. Za dobru metlu je najvažnije da znate dobro da je vežete, a materijal je jednostavan – običan korov. Prvo naberem korov, onda ga ostavim da se suši. Kad se dobro osuši, klasiram ga. I onda kreće vezivanje. Za vezivanje koristim žicu. Nije teško, ko zna – priča za portal zrenjaninski.com Slobodan Stankić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kad ih vide, ljudi pretrnu od straha: Misle da su stršljenovi, ali nema razloga za paniku!

   

  Dodaje i da dnevno, kad se zauka, može da napravi i po deset metli. Prodaje ih na vašarima, na pijaci, od kuće. Cena je 500 dinara.

   

  – Naučio bih mlađe ali nikog to ne interesuje. Još mi stariji znamo da od korova napravimo nešto bez čega se ne može. Dok ih vežem, društvo mi pravi žena, da me malo zabavi, da mi ne bude dosadno – navodi Slobodan.

   

  metle korovače
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Kvalitetna metla korovača ne sme da se raspadne. Da se to ne desi, važna je veština onoga ko je vezuje. Potrebne su i čvrste ruke.

   

  – Dobra metla mora da bude čvrsto uvezana, pa je vežem sedam puta, žicom i kanapom. Kad se sve dobro uradi, mora da traje. Može samo da se podere, odnosno olinja, ako su domaćini vredni pa je mnogo koriste – naglašava Slobodan.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Poznato koje muzičke zvezde će nastupiti na ovogodišnjoj manifestaciji „Pile fest“ u Žitištu

   

  A kad se to desi, onda iz prednjeg završi u stražnjem dvorištu. Jer, kako kaže Slobodan, u čuvarnom domaćinstvu ništa se ne baca. Sve nađe svoje mesto i funkciju.

   

  metle korovače
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina