• Posetili smo jutros Festival čvaraka u Mužlji, pogledajte šta smo sve zabeležili (Foto)

  Tradicionalni, jedanaesti po redu Festival čvaraka, održava se danas u Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji.   Festival čvaraka u Mužlji organizuju Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija. Cilj ovoj događaja jeste da se čvarci predstave kao mužljanski brend, odnosno specijalitet.   PROČITAJTE JOŠ: Zaigraj PREMIUM SLOT PIA, upoznaj indijansku princezu i uživaj […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posetili smo jutros Festival čvaraka u Mužlji, pogledajte šta smo sve zabeležili (Foto)

  Tradicionalni, jedanaesti po redu Festival čvaraka, održava se danas u Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji.

   

  Festival čvaraka u Mužlji organizuju Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija. Cilj ovoj događaja jeste da se čvarci predstave kao mužljanski brend, odnosno specijalitet.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zaigraj PREMIUM SLOT PIA, upoznaj indijansku princezu i uživaj u VRHUNSKOJ ZABAVI!

   

  Predsednik Udruženja za negovanje starih običaja „Remus“ Mihalj Bačo izjavio je da organizatori žele da do izražaja dođu mužljanski čvarci, spravljeni na način kako su to nekada radili naši preci.

   

  Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počelo je u prepodnevnim časovima. Domaćini su učesnicima obezbedili po pet kilograma slanine, od koje takmičari žiriju moraju da predaju po stotinak grama čvaraka i isto toliko pečene slanine.

   

   

  U okviru ovogodišnje manifestacije održava se i Festival rakije, koji je takmičarskog karaktera. Organizatori su prethodno saopštili da su na ocenjivanje data 152 uzorka, pristigla iz svih krajeva zemlje, od Niša do Horgoša. Dodali su da će se birati pobednici u osam kategorija.

   

  Čuvajući i negujući tradiciju, domaćini su, zajedno sa najmlađim meštanima Mužlje i mladim bičevaocima, organizovali i povorku u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara, kako bi „ispratili“ ovogodišnju zimu. U okviru tog događaja, žiri će izabrati i nagraditi vlasnike najkreativnijih maski.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Firma „A Class Realestate“ zapošljava, mesto rada je Zrenjanin

   

  Tokom celodnevne manifestacije, posetioci mogu da probaju ili da kupe čvarke, kobasice, mekike, slanine, šunku, sir i ostale zimske đakonije. Naravno, i rakiju. Pola kilograma čvaraka košta 500 dinara, kobasice pečene u pivu 300 dinara, a parče hleba i masti 50 dinara. Pa, izvol’te danas u Mužlju.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme