• Noć veštica: Od paganskog kulta do zabave koja je postala popularna i u Srbiji

  Noć veštica (Halloween), poznata i kao Noć svih svetih, praznik je koji se 31. oktobra obeležava u mnogim zemljama uoči Svih svetih.   Srbija je kao i uvek podeljena oko ovog praznika. Jedni smatraju da je ovo dobar način zabave i ispoljavanja kreativnosti, dok drugi tvrde da ovo nije pravoslavni praznik, da je „uvezen sa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Noć veštica: Od paganskog kulta do zabave koja je postala popularna i u Srbiji

  Noć veštica (Halloween), poznata i kao Noć svih svetih, praznik je koji se 31. oktobra obeležava u mnogim zemljama uoči Svih svetih.

   

  Srbija je kao i uvek podeljena oko ovog praznika. Jedni smatraju da je ovo dobar način zabave i ispoljavanja kreativnosti, dok drugi tvrde da ovo nije pravoslavni praznik, da je „uvezen sa zapada“ i da ne bi trebalo da ga obeležavamo. Čak se ide dotle da neki tvrde da je u pitanju „satanistički praznik“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Duhoklonuće, prohujak, prikačica… Ovo su najbolje nove srpske reči!

   

  A šta je zapravo Noć veštica? Halloween je stariji nego što mislite!

   

  Ovaj praznik se obeležava 31. oktobra jer se na taj dan dogodio drevni keltski festival Samhain, koji se smatra najranijim poznatim korenom Halloweena. Obeležio je ključni period godine kada su se menjala godišnja doba, ali što je još važnije, takođe se verovalo da je granica između ovog i onog sveta postala posebno tanka u ovo vreme, što je živima omogućilo povezivanje s mrtvima.

   

  Rani paganski praznik Samhain uključivao je mnogo ritualnih ceremonija povezivanja s duhovima, budući da su Kelti bili politeistički.

   

  Samhain je kasnije zaodenut u hrišćansku odoru, ali je običaj ostao gotovo nepromenjen. U VII veku, prvi dan novembra postao je dan Svih svetih, a noć uoči praznika ostala je rezervisana za kostime, baklje i parade, pod imenom Noć veštica.

   

  Mistični rituali ranijih vremena razvili su se u bezbrižniju zabavu i igre.

   

  Halloween najpopularniji u Americi

   

  Irski imigranti doneli su Noć veštica u Ameriku, gde je ovaj praznik danas i najpopularniji. Noć veštica se proslavlja u Irskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim delovima Australije.

   

  Noć veštica odavno nije verski praznik, ali još postoje elementi verovanja u natprirodne, mistične pojave, veštice, magiju i vradžbine. Ovom prazniku se posebno raduju deca, koja kostimirana u grupama idu od vrata do vrata uzvikujući „trick or treat“, što u slobodnom prevodu znači – dajte nam slatkiše ili ćemo učiniti nešto nevaljalo.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Uticaj američke popularne kulture je doveo maske i bundeve i na naše prostore, pa je večeras maskenbal neizostavno dešavanje u brojnim noćnim klubovima.

   

  Digitalk Media Days konferencija okupila relevantne učesnike na medijskom tržištu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Najglasniji protivnici ove bezazlene zabave su uglavnom novokomponovani pravoslavci,potomci istih onih koji su jahali popove i prijavljivali sugrađane koji su poštovali crkvu,krstili se i slavili slave.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin