• Nikola Stajić ima retku privilegiju da se druži sa orlovima belorepanima

  Nikola Stajić iz Neuzine ima retku privilegiju da se gotovo svakog dana druži sa orlovima belorepanima, strogo zaštićenom i retkom vrstom ptica.   Nikola je poslednje dve godine lovočuvar u Lovačkom udruženju „Gornji Tamiš“ iz Boke. Lovac je mnogo duže, a životinje i ptice ga zanimaju celog života. Osim što se o njima brine, Nikola […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nikola Stajić ima retku privilegiju da se druži sa orlovima belorepanima

  Nikola Stajić iz Neuzine ima retku privilegiju da se gotovo svakog dana druži sa orlovima belorepanima, strogo zaštićenom i retkom vrstom ptica.

   

  Nikola je poslednje dve godine lovočuvar u Lovačkom udruženju „Gornji Tamiš“ iz Boke. Lovac je mnogo duže, a životinje i ptice ga zanimaju celog života. Osim što se o njima brine, Nikola ih i fotografiše, a posebno mu je zadovoljstvo fotografisanje orlova belorepana.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Bend kompanije „Dijamant“ osvojio prvo mesto na jedinstvenom muzičkom takmičenju

   

  – Orlova belorepana na našem području ima mnogo, za razliku od delova Srbije gde ih nema uopšte. Tome doprinosi veliko vodeno prostranstvo, Tamiš i nekoliko ribnjaka. Orlovi tu imaju dovoljno hrane, pa se odlučuju da sviju gnezda i podignu mlade. Za mene su to veličanstvene životinje. Uživam da ih posmatram i da ih fotografišem, kao i da o njima učim i saznam što više – priča za portal zrenjaninski.com Nikola Stajić.

   

  orao belorepan
  Foto: Nikola Stajić

   

  Od detinjstva voli životinje

   

  Orlovi belorepani su trenutno angažovani oko popravljanja gnezda i priprema za polaganje jaja.

   

  – Najčešće ih vidim na hranilištu. Nekad bude i po dvadeset parova. Ovde je za njih pravi raj. Ima ribe, ali i dovoljno divljači. Najkritičniji period za orlove je dok su mladi, posebno prva godina, kada su još nesposobni da pronađu hranu. Tada ima i više uginuća. Kritična je i druga godina a onda, kad stasaju, ceo svet je njihov. Divne su ptice, divno ih je gledati u letu, u igri… Meni sve to pričinjava ogromno zadovoljstvo – navodi Nikola.

   

  Naš sagovornik od detinjstva voli životinje.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Bio sam mali „divljak“. Imali smo kuću na kraju sela, pa sam stalno bio u seoskoj „divljini“. Onda sam postao lovac, a sada lovočuvar, i stalno sam u prirodi. Na terenu ima mnogo životinja. Imamo gotovo sve vrste ptica, divlje svinje, jelene, srne, jazavce, šakale, lisice, pa čak i dabrove koje, nažalost, još nisam uspeo da fotografišem. Moj posao je da lovište obilazim, hranim životinje, kontrolišem da nema bolesnih, jednostavno da o njima brinem. Fotografija je hobi, ali se uz posao odlično dopunjuje – završava Nikola Stajić.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme