• Drava se ne predaje: Snima se film posvećen heroju Aleksandru Beriću

  U Belegišu se trenutno snima igrano-dokumentarni film „Drava se ne predaje“, reditelja Nikole Lorencina, koji je baziran na istinitom događaju iz istorijata rečne flotile u Drugom svetskom ratu.   Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavne uloge tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda „Drava“, koja je stradala u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Drava se ne predaje: Snima se film posvećen heroju Aleksandru Beriću

  U Belegišu se trenutno snima igrano-dokumentarni film „Drava se ne predaje“, reditelja Nikole Lorencina, koji je baziran na istinitom događaju iz istorijata rečne flotile u Drugom svetskom ratu.

   

  Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavne uloge tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda „Drava“, koja je stradala u Aprilskom ratu 1941. godine pod komandom Aleksandra Berića.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dva nova filma od četvrtka na repertoaru bioskopa CineStar (Video)

   

  Aleksandar Berić je dao svoj život i zadužio naš narod hrabrim delom. Njegov čin živi i danas, a mi želimo ovim filmom da podsetimo na našeg velikog heroja i njegovu ličnu žrtvu – kazao je reditelj Nikola Lorencin.

   

  film drava se ne predaje
  Foto: Pokrajinska vlada

   

  Poručnik Berić komandovao je u Aprilskom ratu 1941. godine brodom „Drava“. Za šest dana je uspeo da nanese velike gubitke nacistima. Položio je svoj život s članovima brodske posade 12. aprila, ne želeći da se preda okupatoru.

   

  Mada je bio ranjen samo u ruku, nije želeo da napusti svoj brod i poginule mornare. Prema pričanju preživelih, stajao je u stavu mirno pozdravljajući izrešetanu jugoslovensku zastavu.

   

  Njegovo beživotno telo pronašli su ribari iz Belegiša, pa je sahranjen na groblju u tom sremskom selu.

   

  Aleksandar Berić je, inače,  rođen 1906. godine u Novom Bečeju. U leto 2017. godine mu je u rodnom mestu otkrivena spomen-bista, u prisustvu predstavnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Opštine Novi Bečej i brojnih građana.

   

  Snimanje filma „Drava se ne predaje“ inicirala je Komanda rečne flotile, uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme