• Čarobna kutija koja svira: Džuboks svojevremeno bio posebna atrakcija u Zrenjaninu

  Posebnu atrakciju u našem gradu šezdesetih godina prošlog veka predstavljao je džuboks, podsetio je Narodni muzej Zrenjanin.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čarobna kutija koja svira: Džuboks svojevremeno bio posebna atrakcija u Zrenjaninu
  Foto: Pixabay

   

  Narodni muzej Zrenjanin podelio je na svom Fejsbuk profilu tekst koji govori baš o tome, a objavljen je u lokalnim novinama pre tačno 62 godine, 24. februara 1962. Uz naslov „Čarobna kutija svira“, u tekstu piše da je drugi muzički automat džuboks u Zrenjaninu postavljen u mlečnom restoranu „Šumadija“.

   

  Nešto ranije, postavljen je i u restoranu Kombinata „Servo Mihalj“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Vladimir Maksimović „častio“ sebe rođendanskom pesmom „Omatorio“

   

  „Da je ideja o postavljanju automata dobra pokazali su prvi dani: restoran je pre toga najčešće bio poluprazan, dok je sada u njemu i preko dana teško naći slobodnu stolicu. Uveče, atmosfera je skoro kao na najposećenijim igrankama jer mlađi, kojih je najviše, polaze sa hladnog i vetrovitog korzoa već oko 18 časova i pune restoran, ubacuju dvadesetice i uživaju u muzici koju sami odabiraju“, pisala je lokalna štampa u to vreme.

   

  Na gornjoj ploči džuboksa, izrađenoj od stakla i metala, nalazio se indeks sa nazivima pesama i izvođača, a podnožje je bilo od metala, drveta i stakla. U unutrašnjosti su bile smeštene gramofonske ploče kao i mehanizam koji bi pokretao džuboks ubacivanjem kovanica određene vrednosti.

   

  „Prvi ovakvi automati u našem gradu su se nalazili u restoranu Kombinata „Servo Mihalj“, kao i u mlečnom restoranu „Šumadija“ (nekadašnjoj „Tisi“), a nešto kasnije i u „Gongu“ i takozvanoj automat-sali Doma omladine. U istom prostoru su se nalazili i čuveni fliperi, vrsta popularne zabave kojoj je retko ko mogao da odoli“, podsećaju u Narodnom muzeju Zrenjanin.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Kako su nekada izgledali džuboks, gramofon, magnetofon ili fliper, zainteresovani mogu da vide i na izložbi „Leta pre neta“, koja je aktuelna u Salonu Narodnog muzeja do 14. marta.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin