• ŽETVA PŠENICE ZA DVE NEDELJE

  Na poljoprivrednim parcelama u Zlatici danas je održana manifestacija „Dan polja“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZLATICA – U Srbiji je ove godine, po podacima Republičkog zavoda za statitstiku, posejano 580.000 hektara pod ozimom pšenicom. Ona se trenutno nalazi na završetku faze nalivanja zrna, a neke rane sorte su čak ušle i u voštanu zrelost, što znači da u narednih petnaestak dana, ako budu ovakve temperature, može da počne i žetva pšenice.

  dan-polja

  – Ovogodišnju proizvodnju karakterišu dosta specifični uslovi koji su vladali tokom vegetacije, a imamo veliko učešće kasnih rokova setve. Veći deo pšenice, čak oko 70 odsto, prema našim procenama, posejan je u novembru, što je već van optimalnih rokova. Imali smo sreće da je zima bila dosta blaga – kazao je Novica Mladenov iz Insttuta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, na manifestaciji „Dani polja“ koja je danas održana na oglednim parcelama u katastarskoj opštini Zlatica, nadomak Zrenjanina.

  Mladenov je istakao da je u ovom momentu teško predvideti koji će prinosi biti, pre svega što su ostale još dve nedelje do konačnog formiranja zrna i prinosa.

  Poljoprivredni proizvođač Dragan Cvetkov iz Zrenjanina izrazio je očekivanje da će ulaganja u proizvodnju pšenice biti opravdana, pošto su ona ove godine bila skuplja za 20 do 30 odsto.

  – Videćemo kakvi će biti prinosi, za sada rod nekih sorti pšenice obećava. Ostaje nam i da sačekamo da saznamo šta će biti sa cenom. Ona koja bi pokrila troškove proizvodnje kreće se od 20 do 23 dinara, plus PDV – naglasio je Cvetkov, dodajući da je na berzama, poslednjih dana, bilo takovanog trgovanja „na zeleno“ i da je hlebno zrno prodavano po ceni od 15 – 16 dinara, bez PDV-a.

  Cvetkov je dodao da je najznačajnije imati pouzdanog partnera kada je reč o skladištenju pšenice, kako bi proizvođač mogao u svakom trenutku da izvuče robu i proda je drugome, ako sa kupcem dogovori dobru cenu.

  Parcele u Zlatici danas je posetio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je podsetio da ovdašnja lokalna samouprava ima veliki agrarni budžet i da pokušava da pomogne svojim poljoprivrednicima.

  – U neposrednom razgovoru sa njima dolazimo do dobrih ideja i imali smo nekoliko programa koji su naišli na odličan prijem. Uskoro ćemo predstaviti nekoliko novih atraktivnih programa – napomenuo je Janjić, podsećajući da je u prethodnom periodu Grad finansirao uređenje atarskih puteva, kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje, da je omogućio besplatno analiziranje uzoraka zemljišta, bušenje bunara u atarima, da poklanja junice i telad…

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda