• U planu izgradnja solarnog parka u katastarskoj opštini Melenci

  Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su na današnjoj sednici, većinom glasova, usvojili predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za solarni park “Solar power plant theta“ u katastarskoj opštini Melenci. Iako pripada ovoj katastarskoj opštini, parcela na kojoj je predviđena izgradnja solarnog parka bliža je Mihajlovu i Jankovom Mostu. Pretežno obuhvata neobradivo zemljište.   Kako je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U planu izgradnja solarnog parka u katastarskoj opštini Melenci

  Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su na današnjoj sednici, većinom glasova, usvojili predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za solarni park “Solar power plant theta“ u katastarskoj opštini Melenci. Iako pripada ovoj katastarskoj opštini, parcela na kojoj je predviđena izgradnja solarnog parka bliža je Mihajlovu i Jankovom Mostu. Pretežno obuhvata neobradivo zemljište.

   

  Kako je saopšteno, investitor „South Banat Biogas Energy Hazelnut“ iz Pančeva zainteresovan je za izgradnju solarnog parka na površini od 282 hektara.

   

  Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je objasnio da je, shodno Generalnom planu grada Zrenjanina, za ovaj projekat potrebno izraditi Plan detaljne regulacije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Već osam godina porodica Novakov iz Tomaševca proizvodi beli luk

   

  – Finansiranje izrade plana je u isključivoj nadležnosti investitora koji želi da gradi solarne panele. Obaveza grada u tom smislu je da donese skupštinsku odluku kojom će omogućiti izradu plana. Nakon toga, ako taj plan bude prihvaćen, Skupština će ga usvojiti i na taj način omogućiti investitoru da krene u pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju – objasnio je Santovac.

   

  U predlogu odluke, koji se našao na dnevnom redu sednice lokalnog parlamenta, navedeno je da je nosilac izrade plana u obavezi da organizuje rani javni uvid u trajanju od 15 dana. Nakon izrade nacrta plana, dokument se izlaže na javni uvid u trajanju od 30 dana.

   

  Za veću produktivnost poljoprivredne proizvodnje

   

  Vizija razvoja prostora obuhvaćenog planom je racionalno korišćenje obnovljivih izvora energije i štednja neobnovljivih resursa. Sve vreme se ima u vidu potreba za energetskom efikasnošću i energetska zavisnost regiona.

   

  „Proizvodnja električne energije u solarnim elektranama zasniva se na korišćenju obnovljivih izvora energije. Oni su neuporedivo prihvatljiviji sa aspekta zaštite životne sredine u odnosu na korišćenje drugih izvora energije, naročito u poređenju sa fosilnim gorivima. Cilj izrade plana je sticanje uslova za razvoj projekta koji podrazumeva istovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Ovakav projekat omogućuje uzgajanje različitih organskih useva čak 11 meseci u godini, zahvaljujući postojanju solarnih panela“, piše u obrazloženju predloga odluke o izradi Plana detaljne regulacije za solarni park.

   

  Ovakva primena solarnih panela, u kombinaciji sa vegetacijom, stvara mikroklimu koja povećava produktivnost poljoprivredne proizvodnje. Takođe, povećava i efikasnost proizvodnje energije u panelima. Ovakvim projektom smanjuje se emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje.

   

  „Klimatske promene predstavljaju velike izazove za poljoprivredne proizvođače u narednim decenijama, sa porastom temperature od 2000. godine. Agrosolar predstavlja kombinaciju tradicionalne poljoprivrede koja se obavlja na istoj zemlji kao i solarni fotonaponski paneli, obezbeđujući pogodnosti za poljoprivrednu proizvodnju kao i proizvodnju obnovljive energije. Agrosolarni sistemi su dizajnirani tako da pomognu postojeću poljoprivrednu proizvodnju kako bi se maksimizirao potencijalni prinos zemljišta. To se obavlja tako što solarni paneli štite poljoprivredno zemljište od suše i smanjuju isparavanje. Zapravo, oni zadržavaju vlagu u poljoprivrednom zemljištu“, stoji u obrazloženju.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Plan je da se, pored solarnih panela, zemljište koristi i za stočarstvo, odnosno za ispašu. Delom bi se koristilo i za voćarstvo kroz poboljšanje uslova rasta za biljke osetljive na klimu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin