• OPŠTINA SEČANJ NA ZAČELJU PO PITANJU TRANSPARENTNOSTI BUDŽETA!

  Izraz transparentno nije odavno u svakodnevnoj upotrebi u našem jeziku, ali se može reći da se sada baš odomaćio. Ipak, sa praktičnom primenom onoga što transparentnost de fakto znači, ide mnogo teže. Posebno u vezi sa budžetom, gde je transparentnost, odnosno, vidljivost i dostupnost javnosti, od suštinskog i neprocenjivog značaja.     To je već […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OPŠTINA SEČANJ NA ZAČELJU PO PITANJU TRANSPARENTNOSTI BUDŽETA!

  Izraz transparentno nije odavno u svakodnevnoj upotrebi u našem jeziku, ali se može reći da se sada baš odomaćio. Ipak, sa praktičnom primenom onoga što transparentnost de fakto znači, ide mnogo teže. Posebno u vezi sa budžetom, gde je transparentnost, odnosno, vidljivost i dostupnost javnosti, od suštinskog i neprocenjivog značaja.

   

   

  To je već ustaljena praksa, na svim nivoima vlasti, donošenja odluka u minut do dvanaest i gde svaka rasprava o budžetu odaje utisak iznuđene radnje u kojoj vlast kranje nevoljno učestvuje. Očigledni su i pokušaji, po pravilu uspešni, da se budžet što više zamagli, učini nečitljivim i nepreglednim, oslobodi „suvišnih“ detalja. I u svemu tome rebalansi imaju posebnu ulogu.

   

  Koliko je teško proniknuti u budžetsku problematiku govori i to da je Transparentnost Srbija bezuspešno pokušala da kroz informatore o radu lokalnih samouprava osnaži javnost njihovog rada, pa tako i budžetskih trošenja. Zanimljivi mogu biti podaci iz 2015. godine, koje je ova organizacija sistematski obradila u istraživanju na temu transparentnosti svih gradova i opština u Srbiji.

   

  Istraživanje je veoma respektabilno, jer obuhvata 87 indikatora, koji ulaze u konačnu ocenu, u rasponu od 0 do 100. I svakako da je transparentnost budžeta jedan od ključnih elemenata u toj ozbiljnoj analizi.

   

  Od samouprava u srednjem Banatu, Grad Zrenjanin ima solidan plasman na 29. mestu od 144 lokalne samouprave na listi. Druga po veličini srednjobanatska opština, Žitište, još je bolja i plasirana je na 16. mestu. Prihvatljiva je i pozicija koju ima Novi Bečej, kao pedeseti, ali su zato Nova Crnja, najmanja opština u srednjem Banatu, i Sečanj, na repu rang liste. Sečanj je naime pretposlednji.

   

  Bečejsko udruženje mladih (BUM) kreiralo je portal za građansku kontrolu izvršenja lokalnih budžeta koji se nalazi na adresi budzeti.rs. Kako kaže predsednik ove nevladine organizacije Aleksandar Đekić, u pitanju je jedinstveni sajt, preko kog se prati rashodna strana budžeta opština i gradova sa teritorije Srbije.

   

  – Ceo princip rada portala se zasniva na Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i u planu nam je da rashodne strane svih budžeta lokalnih samouprava tu budu dostupne. Naime, BUM u skladu sa Zakonom od Uprave za trezor prikuplja informacije o rashodima koje nakon toga obrađuje i ubacuje u bazu podataka. Interesantno je da je Uprava za trezor ovakve informacije dostavljala više godina bez problema kada smo prikupljali informacije za opštinu Bečej i susedne opštine, ali nakon traženja informacija za gradove Novi Sad i Zaječar ta praksa je stala i od tada nam dostavljaju rešenja kojim odbijaju naše zahteve – navodi Đekić.

   

  Đekić kaže da su se posle toga pismeno obraćali ministru finansija i direktorki Uprave za trezor, pogotovo što se rad portala zasniva na Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije.

   

  – Uprava i Ministarstvo su određeno vreme prebacivali odgovornost međusobno i onda su prestali da komuniciraju sa nama. S obzirom na to da oni tim informacijama raspolažu i da su nam ih već par godina dostavljali bez problema smatramo da će Poverenik za informacije od javnog značaja poništiti njihova Rešenja i omogućiti nam naše građansko pravo pristupa informacijama od javnog značaja koje je od opšteg interesa – ističe Đekić.

   

  Zašto je važno ukazati na ove podatke i zašto su oni indikativni, govori činjenica da je baš opština Sečanj bila na meti Državne revizorske institucije, koja je utvrdila da je pola budžeta ove male opštine, i to baš za 2015. godinu, utrošeno mimo zakona. A da nije previše ozbiljna stvar u pitanju, više nego komičnom moglo bi se okarakterisati to što lokalna vlast i predsednik opštine Predrag Milošević Karasi ne znaju, na primer, ni koliko službenih vozila imaju u svojini.

   

  To nije uspela da utvrdi čak ni Državna revizorska institucija, ali je došla do podatka da je više od tri miliona dinara potrošeno na gorivo i to na pumpi čiji je suvlasnik prvi čovek opštine. Ali, o tome on ništa ne zna, bar tako javno govori, sve uz obećanje da će se nepravilnosti ispeglati.

   

  Rok od 90 dana koji je dat nadležnima u Sečnju da nepravilnosti otklone, ističe ovih dana, a neizvesno je kako će se ova priča završiti.

   

  Revizor je imao posla i u Novom Bečeju, gde je utvrđeno da lokalni funkcioneri primaju plate uvećane mimo zakona. Zbog toga je aktuelno opštinsko rukovodstvo odlučilo da izmeni spornu odluku o primanjima izabranih, postavljenih lica na rukovodećim mestima, naknadama odbornika, članova Opštinskog veća i radnih tela u opštini.

   

  – Državni revizor je u prethodnom periodu, kontrolišući rad Opštinske uprave, utvrdio da funkcioneri imaju platu koja je nelegalno uvećana. Iz tog razloga, biće utvrđeno umanjenje plata za 20 odsto svim funkcionerima u našoj opštini – izjavio je, tim povodom, predsednik novobečejske opštine Saša Maksimović, uz napomenu da bi građani trebali da znaju da ovu odluku o nelegalnom povećanju zarada nije donela aktuelna vlast, već da je ona usvojena još 2014. godine.

   

  Ostaje pitanje da li je to prihvatljivo opravdanje i da li bi epilog bio isti da je prethodna vlast donela odluku o umanjenju plata mimo zakona.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst je napisan u okviru projekta „Mreža 21“, koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Radio 021 iz Novog Sada, u saradnji sa portalom zrenjaninski.com!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika