• LSV – Vojvođani: Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

  Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  LSV – Vojvođani: Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela
  Foto: LSV - Vojvođani

   

  „Naša sela se gase, izgubila su oko 20 posto stanovništva za deset godina, što je skoro duplo više nego što je izgubio grad. Prilično je vidljiv raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice. Nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima“, upozorava odbornička grupa LSV – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina.

   

  Kako se ističe u saopštenju za javnost, finansijska sredstva koncentrišu se u gradu, a naseljena mesta ostaju na marginama. Nedostaju im osnovni uslovi za život – redovno dostupne ambulante, apoteke, redovan i pouzdan javni saobraćaj koji ih povezuje sa gradom.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pitali smo građane šta misle o gradskim pijacama: Nadležni treba debelo da se zamisle

   

  „Lek za ovaj problem treba tražiti u decentralizaciji i temeljnoj reformi lokalne samouprave. LSV – Vojvođani smatraju da je potrebno izmeniti finansiranje mesnih zajednica tako da se 50 odsto od prikupljenih sredstava vrati mesnim zajednicama, i to strogo namenski i investiciono“, dodaje se u saopštenju.

   

  Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani je u Skupštini grada već predlagala odluku o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica. Predlog odluke predviđa da se 50 odsto poreza na imovinu fizičkih lica, naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Građani o pešačkim stazama: „Breskvica prolazi kroz agoniju, a vi se bavite glupostima“

   

  Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja.

   

  „Smatramo da zrenjaninska sela imaju potencijala, ali se u njih mora uložiti pažnja i novac. Dosta je praznih priča, vreme je da se konkretnim potezima pokaže briga za sela i sve ljude koji u njima žive“, zaključuje se u saopštenju.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika

  Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]