• Građanska inicijativa, zbor građana, peticija… Šta je sve na raspolaganju građanima

    Građani u životu zajednice učestvuju posredno, preko odbornika Skupštine grada, koje su birali na lokalnim izborima. No, postoji mogućnost i neposrednog učešća u poslovima koji se tiču grada, odnosno života u njemu.   Prema Statutu grada Zrenjanina, građani mogu neposredno učestvovati putem građanske inicijative, zbora građana i podnošenjem peticije.   PROČITAJTE JOŠ: Početak predizborne kampanje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Građanska inicijativa, zbor građana, peticija… Šta je sve na raspolaganju građanima

    Građani u životu zajednice učestvuju posredno, preko odbornika Skupštine grada, koje su birali na lokalnim izborima. No, postoji mogućnost i neposrednog učešća u poslovima koji se tiču grada, odnosno života u njemu.

     

    Prema Statutu grada Zrenjanina, građani mogu neposredno učestvovati putem građanske inicijative, zbora građana i podnošenjem peticije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Početak predizborne kampanje u opštini Žitište: Širi se opozicioni savez

     

    Građani putem građanske inicijative predlažu Skupštini grada donošenje akta kojim će se urediti određeno pitanje iz nadležnosti Grada, promenu statuta ili drugih akata i raspisivanje referenduma u skladu sa zakonom.

     

    Građanska inicijativa punovažno je pokrenuta ako je lista potpisnika građanske inicijative sastavljena u skladu sa zakonom i ako ju je potpisalo pet odsto od ukupnog broja građana sa biračkim pravom.

     

    Skupština grada je dužna da održi raspravu i da dostavi obrazložen odgovor građanima u roku od 60 dana od dana dobijanja predloga.

     

    Neposredno učešće je i održavanje zbora građana

     

    Zbor građana može da se sazove za naseljeno mesto ili deo naseljenog mesta, odnosno za zaselak, ulicu, deo gradskog naselja, područje mesne zajednice.

     

    Zbor građana, osim organa Grada, može da sazove i najmanje 50 građana sa prebivalištem na području za koje se zbor saziva i najmanje jedna četvrtina odbornika, najmanje osam dana pre dana održavanja.

     

    Zbor građana razmatra predloge i zauzima stavove o njima ako mu prisustvuje pet odsto građana sa biračkim pravom sa područja za koje je zbor sazvan.

     

    Pravo učešća u razmatranju pitanja, pokretanju inicijativa i predlaganju pojedinih rešenja, imaju svi punoletni građani.

     

    Pravo odlučivanja na zboru imaju i građani čije je prebivalište ili imovina na području za koje je zbor sazvan.

     

    Odluke na zboru građana se donose većinom prisutnih sa pravom odlučivanja.

     

    Organi Grada dužni su da u roku od 60 dana, od dana održavanja zbora građana, razmotre zahteve i predloge građana, zauzmu stav o njima, odnosno donesu odgovarajuću odluku ili meru i o tome obaveste građane.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Neposredno učešće građana je i peticija, odnosno pisano obraćanje pojedinca ili grupe građana sa prebivalištem na teritoriji grada, kojim se od određenog organa traži da pokrene postupak ili preduzme meru ili radnju iz svoje nadležnosti.

     

    Organ kome je upućena peticija je dužan da u roku od 30 dana, od dana dostavljanja, obavesti podnosioca peticije o svom stavu povodom zahteva, odnosno predloga sadržanih u peticiji.

     

    Podanik služi, a građanin bira i ne apstinira

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika