• PRAVOSZLÁV KARÁCSONY

  Az új gregorián, és a régi, Julián naptár között, amely alapján a Szerb Pravoszláv Egyház az időszámítást végzi

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Az új gregorián, és a régi, Julián naptár között, amely alapján a Szerb Pravoszláv Egyház az időszámítást végzi, tizenhárom nap a különbség, ezért a Karácsonyt Szerbiában január 7-én ünnepelik.

  badnjak

  A karácsony, a húsvét mellett a legnagyobb keresztény ünnep. Karácsonykor a kis Jézus születése szeretettel, békével és megbocsátással tölti be a lelket. Maga a pravoszláv karácsony háromnapos ünnep, ha pedig hozzászámítjuk karácsony böjtjét, vagyis a negyvennapos téli böjt utolsó napját is, akkor négynapos ünneppé válik. A szerb nép körében is a karácsony a család ünnepe, amelyet mindenki igyekszik szeretteivel tölteni. Az ünneplés január 6-án, a böjt utolsó napjának reggelén kezdődik. Régebben, ezen a napon, a házigazda kora reggel elindult, hogy kivágjon egy kisebb tölgyfát, ebből lett azután a karácsonyi tuskó. E napon a házból semmit sem (volt) szabad kivinni. Este kerül sor a karácsonyi tuskó égetésére. Régebben szalmával szórták be a ház padlóját, azon ülve, gyertya mellett vacsorázva, mézes diót eszegetve és borozgatva várták a karácsonyt. Karácsony napján aztán, a hajnali misét és áldozást követően, már bőséges reggeli fogyasztható.

  A karácsonyi tuskó nélkülözhetetlen az ünnepen. Ez leginkább tölgyfa, amelyet a böjt utolsó napjának estéjén, kissé lenyesve, a szalmával együtt a házba visznek. A tuskó, vagy ahogyan nálunk mondják, a bádnyák, azt a fát szimbolizálja, amelyet a pásztorok ajándékoztak a kis Jézusnak és amellyel József tüzet gyújthatott a hideg barlangban, ahol Jézus megszületett. Karácsony hajnalán a pravoszláv templomokban megszólalnak a harangok, valamint puskalövések adják hírül Krisztus születését. A család ünnepi díszbe öltözve vesz részt a hajnali misén, valamint a karácsonyi liturgián. Ezt követően a templomban mindenkinek úrvacsorát, vagyis egy darabka szentelt kenyeret adnak. Az emberek a Krisztus megszületett! szavakkal köszöntik egymást, és a Valóban megszületett! szavakkal válaszolnak.

  Karácsony napján, kora délelőtt, előzetes megállapodás szerint, különleges vendég érkezik a házba, aki karácsonyi köszöntőt mond, majd a tűzhelyben felszítja a tüzet és ismét köszöntőt mond. Ez a személy, azokat a keleti bölcseket szimbolizálja, akik hosszú utat tettek meg, hogy Krisztus előtt fejet hajthassanak. A háziasszony ezután étellel-itallal kínálja, és megajándékozza. A hiedelem szerint ez a személy férfi kell, hogy legyen, mert csak akkor hoz szerencsét a házra.

  A felelevenített régi szokás szerint, ma, a pravoszláv karácsony szentestéjén mind több helyi közösségben gyújtanak közös „bádnyákot“. Holnap, január 7-én, egyházi és állami ünnep, munkaszüneti nap lesz. A üzletek zárva lesznek, az egészségügyi intézményekben csak ügyeletet tartanak, az iskolákban még ezen a héten tart a téli szünidő. Januárban valójában hétfőn, január 11-én kezdődik meg az első, ünnepek utáni munkahét.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Magyar oldal

  KARÁCSONY 2017: LEGYÜNK NYITOTTAK AZ ADAKOZÁSRA!

  Rendhagyó karácsony elé nézünk: lehet, hogy a 90-es évek háborús esztendőit nem számítva az idén jön majd legtöbb elköltözött testvérünk haza, hogy itthon ünnepeljen.   […]

  PÜNKÖSDIG ÁLL A MÁJUSFA

  A muzslyai hagyományápolók néhány évvel ezelőtt újították fel a régi szokást, hogy májusfát állítanak a május elsejei ünnepekre, s azt pünkösdkor bontják le.   A […]

  MÁRCIUS 15.

  A lukácsfalvi vasárnap délutáni koszorúzási ünnepséggel megkezdődött a megemlékezések sora március 15-e, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulója […]

  SIKERES KIÁLLÍTÁS

  Az elmúlt hétvégén több helységből, több mint 90  galambász és díszbaromfi tenyésztő mutatkozott be a magyarszentmihályi József Attila kultúrház nagytermében. A Strasser […]