• Vašari su važan društveno-ekonomski fenomen: Oko šatre i ringišpila okupljaju mase ljudi

    U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u utorak, 17. oktobra, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba „Tradicija vašara u Srbiji“.   Izložba je rezultat rada 24 etnologa iz 18 muzejskih institucija naše zemlje među kojima su i kustosi zrenjaninskog muzeja Rajka Grubić i Branka Sikimić.   PROČITAJTE JOŠ: Znate li ko je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Vašari su važan društveno-ekonomski fenomen: Oko šatre i ringišpila okupljaju mase ljudi

    U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u utorak, 17. oktobra, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba „Tradicija vašara u Srbiji“.

     

    Izložba je rezultat rada 24 etnologa iz 18 muzejskih institucija naše zemlje među kojima su i kustosi zrenjaninskog muzeja Rajka Grubić i Branka Sikimić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Znate li ko je bio Lujo Tuner? Ovaj projekat je njegovo jedino poznato delo u Zrenjaninu

     

    Narodni muzej Zrenjanin je deveti domaćin ove putujuće izložbe koja je priređena u okviru Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije.

     

    Izložba se sastoji od postera i fotografija i taj deo izložbe putuje od muzeja do muzeja. Svaki muzej u koji izložba dođe prikazuje svoje etnološke predmete koji su kupljeni na vašarima ili su se svojevremeno prodavali na vašarima.

     

    Koliko su vašari zapravo važan društveno-ekonomski fenomen govori i činjenica da je Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije odabrala baš vašare kao temu svoje prve zajedničke izložbe. Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas. Radi se o arhivalijama, fotografijama i video-zapisima nastalim od sredine 20. veka do današnjih dana.

     

     

    Izložba traje do 15. novembra

     

    Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ nastala je sa idejom da se deo ove građe objedini i prikaže najširoj javnosti. Takođe, želja sekcije je bila i da promoviše praksu zajedničkog rada u oblasti prezentacije kulturnog nasleđa.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin biće upotpunjena eksponatima iz zbirke Etnološkog odeljenja. Publici će biti dostupna do 15. novembra, kada izložba nastavlja svoj put. Ona je najbolji prikaz zašto su još tridesetih godina dvadesetog veka etnolozi prepoznali vašare kao jedan društveni i privredni fenomen koji, i nakon tradicije duže od dva veka, nastavlja da oko šatre, ringišpila i liciderskih srca okuplja mase ljudi.

     

    Ovako treba da izgleda kancelarija rata i sile: Predlog enterijera za kabinet ministra vojnog

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura