• Slobodan Mandić dobitnik književne nagrade Matice srpske

  Književnik Slobodan Mandić iz Sutjeske, u opštini Sečanj, dobitnik je novoustanovljene književne nagrade Matice srpske „Beskrajni plavi krug”.   Nagrada je Mandiću uručena na svečanosti u Matici srpskoj, u sklopu trodnevne manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog”.   Slobodan Mandić je nagradu dobio za roman „Panonski palimpsesti”, u izdanju Agore iz Novog Sada – Zrenjanina i Gradske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slobodan Mandić dobitnik književne nagrade Matice srpske

  Književnik Slobodan Mandić iz Sutjeske, u opštini Sečanj, dobitnik je novoustanovljene književne nagrade Matice srpske „Beskrajni plavi krug”.

   

  Nagrada je Mandiću uručena na svečanosti u Matici srpskoj, u sklopu trodnevne manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog”.

   

  Slobodan Mandić je nagradu dobio za roman „Panonski palimpsesti”, u izdanju Agore iz Novog Sada – Zrenjanina i Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

   

  Pročitajte još: Đino Lajneveber pobednik 10. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

   

  Odluku i obrazloženje žirija (Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Aleksandar Jovanović, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić) pročitao je Nebojša Lazić. Nagradu su dobitniku zajednički uručili predsednik Matice srpske Dragan Stanić i Perica Milutin, ispred manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog”. Na kraju programa publici se obratio i dobitnik zahvalivši se na ukazanoj časti.

   

  Nagrada je dodeljena prvi put za roman na srpskom jeziku koji je objavljen između 1. novembra 2018. i 1. novembra 2019. godine, u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo, a u želji da nagrađivanjem književnih dela objavljenih na srpskom književnom prostoru da podstreka razvoju naše književnosti.

   

  „Reč o je celovitom, dobro napisanom romanu, sa osnovnim tokom radnje i brojnim rukavcima – epizodama koji se, naizgled, udaljavaju od osnovne priče, da bi se potom još snažnije ulile u nju. U osnovu „Panonskih palimpsesta“ smešten je seobni usud našeg naroda, tačnije život hercegovačkih kolonista u srednjem Banatu. U slikanju tog mentalitetskog pretapanja Slobodan Mandić je u ovom romanu bez premca u našoj književnosti“, navodi se u obrazloženju žirija, uz napomenu da je ovo roman o odrastanju, saznavanju sveta, bekstvu od kuće, snažnom osećanju panonske ravnice, studiranju, usmerenju ka književnosti.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura