• Radomir D. Mitrić ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade „Đura Jakšić“

    Radomir D. Mitrić ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade „Đura Jakšić“, koja se po 38. put dodeljuje pod patronatom istoimene biblioteke u Srpskoj Crnji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Radomir D. Mitrić ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade „Đura Jakšić“
    Foto: Pixabay

     

    Stručni žiri je razmotrio 118 pristiglih pesničkih zbirki, te izabrao jedanaest koje su ušle u uži izbor. Zatim je jednoglasno doneo odluku da knjigu „Kino Mediteran“, čiji je autor Radomir D. Mitrić, proglasi za najbolje poetsko delo napisano na srpskom jeziku i objavljeno između dva festivala „Đurini dani“.

     

    Stručni žiri je radio u sastavu predsednik Srđan Orsić i članovi Marija Šimoković i Dragan Jovanović Danilov.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Bibliotekarke Nataša Lalić i Aleksandra Krsman napisale slikovnicu „Klepetava priča“

     

    U svom obrazloženju, žiri je naveo da je etablirano književno ime u zemlji i svetu, Radomir D. Mitrić (Jajce, 1981), pesnik, prozni pisac, esejista i prevodilac, ali i bibliotekar, filolog i veb dizajner, s razlogom najnagrađivaniji stvaralac u okvirima generacije kojoj pripada, iako nikada nije bio deo vojvodsko-serdarskih književnih zakulisnih klanova i esnafa.

     

    „Dobrovoljni izgnanik iz književne čaršije, koji nesvrstavanjem čuva svoju inokost, novom, dugo čekanom zbirkom, zaista je uspeo da dosegne vrhunce svog dosadašnjeg stvaralaštva, sjedinivši u njoj sva sazvučja svog bića i propevavši jedinstvenim, sunčevitim jezikom, uzaman svim nametnutim tendencijama postpoetskog doba i hazardnih dana“, naveo je žiri.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Nagrada u vidu diplome i novčanog iznosa pesniku će biti uručena na ceremoniji svečanog otvaranja „Đurinih dana – Liparskih večeri“ 7. juna u Srpskoj Crnji.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura