• Promocija knjige Filipa Krčmara „Laslo Karačonji i njegovo doba“

  Promocija knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa (1854–1869)“ Filipa Krčmara, biće održana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. decembra, u 19 časova.   O knjizi će govoriti recenzenti Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Aleksandar Kasaš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Promocija knjige Filipa Krčmara „Laslo Karačonji i njegovo doba“

  Promocija knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa (1854–1869)“ Filipa Krčmara, biće održana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. decembra, u 19 časova.

   

  O knjizi će govoriti recenzenti Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Aleksandar Kasaš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u penziji. Prisutnima će se obratiti i izdavači Dragan Rauški (Udruženje za negovanje tradicije Novi Bečej) i Radovan Vlahović (Banatski kulturni centar), kao i autor dela Filip Krčmar.

   

  Monografija govori o Laslu Karačonjiju Beodranskom kroz prizmu stotinak novinskih napisa nemačkih i srpskih listova. Po rečima stručnjaka, knjiga je veoma značajna u istoriografskom smislu.

   

  Pročitajte još: Slobodan Mandić dobitnik književne nagrade Matice srpske

   

  – Knjiga „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa 1854–1869” vredno je ostvarenje u najboljoj tradiciji kritičke istoriografske škole. Posle dugo vremena, reč je o jednom od najvažnijih profesionalnih doprinosa istoriji Novog Miloševa u kome je svoj posed imao torontalski veliki župan Laslo Karačonji Beodranski. Ipak, monografija Filipa Krčmara svojim istraživačkim dometima značajno prevazilazi lokalnu ili zavičajnu istoriju i saznajnim rezultatima predstavlja važan prilog proučavanju istorije Habzburške monarhije – navodi Milivoj Bešlin.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura