• Promocija dve knjige u salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja, u sredu 8.maja

  Monografija „Petrovgrad“ Aleksandra Stanojlovića i knjiga „Prvi srpski narodni odbor 1918.“ autora Milana Đukanova, biće predstavljene u zrenjaninskom Narodnom muzeju,   Promocija knjiga je u sredu, 8. maja, od 19 časova, u organizaciji Istorijskog arhiva Zrenjanin, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i Grada Zrenjanina.   U knjizi „Prvi srpski narodni odbor 1918“ opisani su događaji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Promocija dve knjige u salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja, u sredu 8.maja

  Monografija „Petrovgrad“ Aleksandra Stanojlovića i knjiga „Prvi srpski narodni odbor 1918.“ autora Milana Đukanova, biće predstavljene u zrenjaninskom Narodnom muzeju,

   

  Promocija knjiga je u sredu, 8. maja, od 19 časova, u organizaciji Istorijskog arhiva Zrenjanin, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i Grada Zrenjanina.

   

  U knjizi „Prvi srpski narodni odbor 1918“ opisani su događaji u Velikom Bečkereku s kraja Prvog svetskog rata, u jesen 1918. godine. Autor se osvrnuo na formiranje prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji današnje Vojvodine oktobra 1918. godine, biografije njegovih osnivača i ulazak srpske vojske u grad na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem 17. novembra 1918.

   

  U monografiji „Petrovgrad“, čiji je ovo treće reprint izdanje, iznet je istorijat našeg grada. Napisana je 1938. godine, povodom dvadesete godišnjice stvaranja jugoslovenske države u čiji je sastav ušao i Veliki Bečkerek, kasnije preimenovan u Petrovgrad. Na prikupljanju materijala, njegovoj obradi i pisanju godinu dana radila je redakcija od pedesetak saradnika u kojoj su bili okupljeni ugledni Petrovgrađani, privrednici, činovnici, prosvetni i zdravstveni radnici, sveštena lica, advokati, novinari i drugi.

   

  Prisutnima na promociji obratiće se direktor GNB „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić, profesor istorije Rako Tomović i protojerej dr Ninoslav Kačarić.

   

  Događaj će uveličati Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]