• Projekcija filma „Leptirica“ i predavanje reditelja Đorđa Kadijevića

    U okviru izložbe „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u utorak, 17. aprila, u 18 časova, biće upriličena projekcija kultnog horor filma „Leptirica“, a nakon projekcije, s početkom u 19 časova, predavanje o filmu će održati naš čuveni reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Projekcija filma „Leptirica“ i predavanje reditelja Đorđa Kadijevića

    U okviru izložbe „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u utorak, 17. aprila, u 18 časova, biće upriličena projekcija kultnog horor filma „Leptirica“, a nakon projekcije, s početkom u 19 časova, predavanje o filmu će održati naš čuveni reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević. Ulaz je slobodan.

     

    Da podsetimo, izložba „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ traje do 22. aprila u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i predstavlja rezultat istraživačkog rada višeg kustosa Dušana Marinkovića.

     

    U knjizi koja prati izložbu jedno posebno poglavlje posvećeno je narodnim običajima i verovanjima u vezi sa mlinovima:

     

    „Veruje se da u ponoćnim časovima vampiri zalaze oko vodenice. Vuk Karadžić je zapisao narodno verovanje da se u vreme gladi oko vodenice skupljaju vampiri. O vezi vampira i vodenica svedoči i pripovetka Milovana Glišića „Posle devedeset godina“, zasnovana na tada još živim narodnim verovanjima, u kojoj je jedan od glavnih likova vampir Sava Savanović, koji ubija vodeničare u zarožanskoj vodenici. Ova pripovetka je nadahnula Đorđa Kadijevića da 1973. stvori (kao reditelj i scenarista) prvi srpski film strave i užasa, čuveno ostvarenje Leptirica.“

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura