• Prepoznajete li ovu zgradu? Nalazi se u Zrenjaninu i u njoj su se dešavale strašne stvari!

    U okviru stalne postavke Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin, u prostoriji koja predstavlja predmete povezane sa Drugim svetskim ratom, možete da pogledate i maketu nemačkog koncentracionog logora u Velikom Bečkereku – Petrovgradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Prepoznajete li ovu zgradu? Nalazi se u Zrenjaninu i u njoj su se dešavale strašne stvari!
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    U Narodnom muzeju Zrenjanin podsećaju da se logor nalazio u Ulici Cara Dušana, u zgradi koja je podignuta 1910. godine i u kojoj je prvobitno bio mlin (Helerov). Mlin je radio do 1936. kada je prešao u svojinu države i služio kao stovarište.

     

    Za vreme Drugog svetskog rata, odlukom nemačke komande od 20. jula 1942. godine, prerađen je u koncentracioni logor kroz koji je, do kraja rata, prošlo više hiljada patriota koji su pružali otpor nemačkoj okupaciji.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vukosava Popović je bila beskompromisni borac za očuvanje Bečkerečke ćuprije

     

    „Logoraši su izvođeni na rad u velikobečkerečku šećeranu, u mlin, kao i na istovar i utovar šlepova na Begeju. Od oktobra 1942. godine, u okviru logora su se nalazile kolarska, stolarska, bravarska i obućarska radionica, kao i tkačnica. Lakši politički krivci iz logora u Velikom Bečkereku, tokom 1943. i 1944. godine, otpremani su u radni logor u Čoki, na bivše imanje Đorđa Lederera, koje je u vreme okupacije Banata pripadalo koncernu Herman Gering“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Branislav Frenc napravio maketu drumsko-železničkog mosta na Tamišu

     

    Mnogi su iz velikobečkerečkog logora streljani ili su deportovani sve do koncentracionog logora Mauthauzen i koncentracionih logora na severu Norveške.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Treba da odete da pogledate kako ta istorijski značajna zgrada danas izgleda. Sva je oronula, sa razbijenim prozorima i predstavlja pravo ruglo. Država u čijoj je nadležnosti se pravi slepa i to ne vidi. Izgleda da se čeka da se potpuno uruši pa da neki tajkun kupi za male pare.

    2. „petrovgradska šećerane“ ne „velikobečkerečka“, „Mnogi su iz petrovgradskog logora“ a ne iz „velikobečkerečkog“…

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura