• PREMIJERA DOKUMENTARCA O LEGENDARNOM PROFESORU IVANU LERIKU

  ZRENJANIN – Dugometražni dokumentarac „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika“, premijerno će biti prikazan u dva termina, od kojih je prvi u Baroknoj sali Gradske kuće, 18. aprila, i namenjen je učesnicima u realizaciji filma, delegaciji Zrenjaninske gimnazije, gradskim zvaničnicima i profesorovoj rodbini.     Dan kasnije, 19. aprila, film će biti prikazan u Kulturnom centru […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PREMIJERA DOKUMENTARCA O LEGENDARNOM PROFESORU IVANU LERIKU

  ZRENJANIN – Dugometražni dokumentarac „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika“, premijerno će biti prikazan u dva termina, od kojih je prvi u Baroknoj sali Gradske kuće, 18. aprila, i namenjen je učesnicima u realizaciji filma, delegaciji Zrenjaninske gimnazije, gradskim zvaničnicima i profesorovoj rodbini.

   

  Ivan Lerik

   

  Dan kasnije, 19. aprila, film će biti prikazan u Kulturnom centru Zrenjanina, a na događaj su pozvani svi poštovaoci dela i lika profesora Lerika, koji je preko dvadset godina bio omiljeni direktor Druge gimnazije u Zrenjaninu. Premijera filma u Kulturnom centru biće održana u velikoj sali, sa početkom u 19 časova.

   

  – Ovo je film namenjen, pre svega, onima, a takvih je najviše u potencijalnom gledalištu, koji su ovog zrenjaninskog profesora, koji je bio i direktor Gimnazije, izuzetno obrazovani intelektualac, pedagog, esejista i estetičar, human i etičan čovek, fragmentarno poznavali, tako što su bili njegovi učenici, sretali ga na ulicama, slušali na raznim javnim predavanjima. Namenjen je toj grupaciji savremenika, ne da bi im razbili iluzije već da bismo im pružili priliku da svoje sećanja i utiske prodube ovim promišljanjem, dvadesetak godina posle njegove smrti – objašnjava scenarista i reditelj Zoran Slavić.

   

  Pored autora, u ovom filmu koje je kombinacija biografskog, esejističkog ali uvek dokumentarnog, o profesoru Ivanu Leriku govore njegovi bivši učenici, saradnici, književni kritičari, umetnici, akademici, profesori današnje Gimnazije, ali i učenici njenih završnih razreda.

   

  – Posebno poglavlje ovog filma je disput o estetičko – filozofskim, polemičarskim, esejističkim i kritičarskim promišljanjima, aktivnostima i ispoljavanjima, koje teku uporedo sa Lerikovim pedagoškim i profesorskim radom. Paradoks je da je ova oblast profesorovog delovanja, istovremeno i apsurdno, bila najprisutnija u stručnoj i laičkoj javnosti, svakako zbog instrumentijalizacije njegovog učešća u svojevremnoj polemici pristalica realista i modernista u književnosti. Međutim, kao posledica Lerikovog učešća na „poraženoj“ strani u tim književno – ideološkim sporovima, umetnička kritika, publicistika pa i dnevna novinska kritika jednoglasno i zdušno ignorisali su profesorovo kapitalno delo „Estetiku“ koja je, istini za volju, štampana tek 1972. godine – naglašava Slavić.

   

  Produkciju filma potpisuje Digital Style, u saradnji sa Zrenjaninskom gimnazijom, snimatelj je Dušan Udicki, produkcija i montaža bila je poverena Đuli Feldešiju, a postprodukcija Dušanu Bartoloviću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]