• „Porajmos“ je film koji morate da pogledate – da se zlo nikad ne ponovi

  Projekcijom filma „Porajmos“ reditelja Gorčina Stojanovića i otvaranjem izložbe „Tragovi u 30 slika“, Jevrejska opština Zrenjanin će u ponedeljak, 24. januara, obeležiti Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.   Program će biti upriličen u Kulturnom centru Zrenjanina, a ulaz je slobodan.   PROČITAJTE JOŠ: Program Kulturnog centra Zrenjanina od 17. do 23. januara   Projekcija […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Porajmos“ je film koji morate da pogledate – da se zlo nikad ne ponovi

  Projekcijom filma „Porajmos“ reditelja Gorčina Stojanovića i otvaranjem izložbe „Tragovi u 30 slika“, Jevrejska opština Zrenjanin će u ponedeljak, 24. januara, obeležiti Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

   

  Program će biti upriličen u Kulturnom centru Zrenjanina, a ulaz je slobodan.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Program Kulturnog centra Zrenjanina od 17. do 23. januara

   

  Projekcija filma je zakazana za 17 časova, dok će sat vremena kasnije biti otvorena izložba „Tragovi u 30 slika“ Jevrejske opstine Sombor, uz delove izložbe „Sećanje“ autorke Biljane Dimkić Krčmar, Jevrejske opštine Zrenjanin i Narodnog muzeja Zrenjanin.

   

  „Porajmos“ je bolno poetsko ostvarenje

   

  „Porajmos“ je ljubavno-istorijski film koji traje 35 minuta, ali ima strukturu dugometražnog filma. Radnja ove antidrame smeštena je u Sombor. U tom gradu je bilo više od 20 nacionalnosti koje su živele u miru i toleranciji dok na njihova vrata nije zakucalo zlo fašizma.

   

  Ovo bolno poetsko ostvarenje prati sudbinu zaljubljenog para – Jevrejke Žuže, pijanistkinje, i talentovanog violiniste Franca Abrajta, mladog Nemca, Folksdojčera. Sa njihovim životima se ukrstila priča o Romu Dejanu, virtuozu na volini. Svi potiču iz Sombora i uvod filma počinje sećanjem na nevinu mladost, prve ljubavi i odrastanje u pitomoj Bačkoj. Dolaskom nesrećnog vremena, njihovi međusobni odnosi bitno se menjaju i svako od njih nosi svoj krst sudbine…

   

  Zanimljivo je da je u ovom filmu Gorčina Stojanovića bio angažovan prvenstveno somborski umetnički svet, počev od glumaca koji su rođeni ili na neki način povezani sa ovim gradom – Bane Jerković, Vanja Nenadić, Ivana V. Jovanović, Biljana Keskenović, Slaven Došlo, Ervin Hadžimurtezić.

   

  Izložba „Tragovi u 30 slika“ predstavlja uvid u godišnji ciklus jevrejske kulture, kao i istorijat somborskih jevrejskih porodica koje su svojim delovanjem ostavile trag u istoriji Sombora.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je međunarodni praznik koji se obeležava 27. januara u znak sećanja na žrtve Holokausta, genocida nad evropskim Jevrejima od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika između 1941. i 1945. godine. Za datum praznika je izabran 27. januar kao dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura