• Ovu kutiju je muzeju poklonio zlatar koji je godinu dana kasnije streljan

  Deo Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin je i kutija za nakit, jedan od vrednih poklona koje je dobila ova ustanova kulture.   U pitanju je kutija za nakit, nastala oko 1910. godine u Nemačkoj. Proizvođač je „Erhard & Sin“, a stilski pripada secesijskoj obradi motiva iz starog Egipta.   PROČITAJTE JOŠ: Retrospektivna izložba fotografija […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ovu kutiju je muzeju poklonio zlatar koji je godinu dana kasnije streljan

  Deo Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin je i kutija za nakit, jedan od vrednih poklona koje je dobila ova ustanova kulture.

   

  U pitanju je kutija za nakit, nastala oko 1910. godine u Nemačkoj. Proizvođač je „Erhard & Sin“, a stilski pripada secesijskoj obradi motiva iz starog Egipta.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Retrospektivna izložba fotografija „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu“

   

  Kutiju je 1940. muzeju poklonio petrovgradski zlatar Mihajlo Goldberg, koji je godinu dana kasnije streljan u Beogradu.

   

  „Kutija je sačinjena od mesinga i drveta. Ukrašena je intarzijom, odnosno scenama iz staroegipatske mitologije. Sa prednje strane nalazi se bravica sa ključem. Možete je videti na stalnoj postavci“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura