• Narodni muzej pokrenuo pregovarački postupak, želi da preuzme ovaj vredan aparat

    Narodni muzej Zrenjanin trenutno oprema prostor namenjen zavičajnoj fotografiji, u kome će akcenat biti na najstarijem foto-ateljeu u bivšoj Jugoslaviji, koji je otvorio Ištvan Oldal stariji. S tim u vezi, zbirka Narodnog muzeja trebalo bi da uskoro bude bogatija za još jedan vredan eksponat.   Kako saznaje portal zrenjaninski.com, ova ustanova kulture je pokrenula pregovarački […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Narodni muzej pokrenuo pregovarački postupak, želi da preuzme ovaj vredan aparat

    Narodni muzej Zrenjanin trenutno oprema prostor namenjen zavičajnoj fotografiji, u kome će akcenat biti na najstarijem foto-ateljeu u bivšoj Jugoslaviji, koji je otvorio Ištvan Oldal stariji. S tim u vezi, zbirka Narodnog muzeja trebalo bi da uskoro bude bogatija za još jedan vredan eksponat.

     

    Kako saznaje portal zrenjaninski.com, ova ustanova kulture je pokrenula pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva kako bi došla u posed fotografske kamere marke Goldman, proizvedene oko 1860. godine, koju je za potrebe studijske fotografije kupio Ištvan Oldal stariji, a kasnije su sa njom radili i njegov sin Ištvan Oldal mlađi i Đura Roknić. Vrednost ove opreme je, inače, procenjena na 1,1 milion dinara i trenutno je u privatnom vlasništvu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kuća Konstantina Danila u jednoj od najdužih gradskih ulica: Za slikarom ostala misterija

     

    U pitanju je starinski fotoaparat, koji se sastoji iz dva dela – aparata sa mehom i postolja. Trokrako postolje crne boje je od drveta, sa metalnim spojnicama, visine 71,5 centimetara. Kutija aparata sa mehom je od drveta, sa metalnim i mesinganim delovima, dok je meh od kartona.

     

    Aparat ima i dva objektiva. U opremi koja ide uz fotoaparat nalazi se i šest takozvanih šift blendi i dve drvene kutije različitih dimenzija, za staklene ploče.

     

    Uz fotoaparat i objektive ide gotovo kompletna foto ambalaža za laboratoriju iz prve polovine 20. veka, limena posuda za razvijanje staklenih ploča, razne bočice sa hemikalijama, neotvorene staklene ploče i drvena presa za peglanje fotografija.

     

    Vlasnik pokazao da su svi delovi opreme ispravni

     

    Aparat marke Goldman je atraktivan i funkcionalan mehanizam koji predstavlja početak razvoja fotografije kao dokumentarnog i umetničkog medija. Ova fotografska oprema, koju su koristili prvi zrenjaninski fotografi, u privatnim je rukama. Vlasnik je pokazao da su svi delovi opreme ispravni i u funkciji.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Ištvan Oldal stariji bio je slikar, fotograf i osnivač prve fotografske radnje na tlu Jugoslavije 1853. godine. Nasledio ga je sin Ištvan Oldal mlađi. U nekadašanjem ateljeu Oldalovih danas se nalazi Izložbeni salon Istorijskog arhiva Zrenjanin.

     

    Muzička škola prvi put u svojoj istoriji organizuje kviz „Josifu u čast“

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura