• Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Deveto izdanje uz koncepcijski zaokret (4)

  Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.   Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.   Više o tome i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Deveto izdanje uz koncepcijski zaokret (4)

  Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.

   

  Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

   

  Više o tome i o istorijatu ovog događaja za portal zrenjaninski.com govori viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

   

  Danas vam donosimo četvrti nastavak priče, a treći deo možete PROČITATI OVDE.

   

  bijenale akvarela
  Foto: Savremena galerija Zrenjanin

   

  Prvi put izabran selektor

   

  Deveto bijenale je posle dužeg vremena napravilo koncepcijski zaokret. Za osnovnu bijenalnu izložbu, koja je uvek bila žirirana, prvi put je izabran selektor.

   

  Tako je Bijenale akvarela te godine imalo dve autorske izložbe: autorsku izložbu akvarela Save Stepanova i autorsku izložbu iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin „Ovo (ni)je akvarel“ Sunčice Lambić Fenjčev. Umesto, može se reći, revijalnih izložbi, na kojima su se godinama ponavljali uglavnom isti autori, sa koncepcijski sličnim radovima, bijenale je dobilo dve autorske izložbe čiji autori snose potpunu odgovornost svojih odluka.

   

  – Deveto bijenale, kao neka vrsta tranzicijske izložbe, pored novina koje je uvelo, još je pravilo kompromis sa nekim tradicionalnim, klasičnim pristupom tehnici akvarela. Na desetom bijenalu autorka Sanja Kojić Mladenov prekida tu praksu. Ona je koncipirala svoju izložbu polazeći od eksperimentalnih izložbi organizovanih u okviru bijenala. Iako je akvarel kao tehnika i dalje prisutan, na nekim radovima možda još u čistijem vidu nego nekih prethodnih godina, on je izveden potpuno u smislu savremenog shvatanja – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

   

  Jedanaesto bijenale, selektorke Slađane Varagić, preispitalo je egzistenciju tradicionalne tehnike akvarela u okviru savremenog vizuelnog stvaralaštva, Dvanaesto bijenale, selektorke Svetlane Mladenov, ponovo se vraća na eksperiment. Trinaesto Bijenale akvarela, selektora Miroslava Karića, pokušalo je da osvoji nove prostore u kreiranju i postavci izložbe.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Četrnaesto, ovogodišnje Bijenale akvarela, postavljeno je u javnom prostoru. Time je ideja manifestacije bila da se umetnost još više približi čoveku i postane sastavni deo njegovog života i okruženja. O tome će više reči biti u poslednjem delu našeg feljtona koji je posvećen Bijenalu akvarela u Zrenjaninu.

   

  (nastaviće se)

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]