• Izbio požar u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“

  U toku jučerašnjeg dana izbio je požar u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“, saopštila je Ustanova „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izbio požar u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Kako navode u ovoj javnoj ustanovi, do požara je došlo zbog neodgovornog ponašanja vlasnika vikendice koja se nalazi u blizini rezervata.

   

  „Požar je ugašen zahvaljujući brzoj reakciji čuvarske službe naše ustanove i Vatrogasno spasilačkog bataljona iz Zrenjanina. Vatra je gašena sa obale i vode, opremom koja je nabavljena za ovakve situacije“, saopštili su „Rezervati prirode“.

   

  Veliki požar u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ izbio je i sredinom oktobra 2018. godine, a vatrogasci su se celu noć borili sa vatrenom stihijom. Tada je vatra zahvatila trsku i brzo se proširila na veću površinu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ovog prepodneva u našem gradu košava duva brzinom od 62 do 74 kilometra na sat

   

  Inače, Ustanova „Rezervati prirode“ je prošle godine od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dobila četiri miliona dinara za izradu plana zaštite od požara za „Carsku baru“, kao i za rekonstrukciju protivpožarnog puta i nabavku opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

   

  Tom prilikom je rečeno da je „Carska bara“ u požaru, koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je uništen deo flore i faune. Rečeno je i da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput tog iz 2018. godine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Šta su sve carinici zaplenili tokom praznika – od BMW-a do slatkiša sa kanabisom

   

  Projektom za koji je sredstva obezbedila Pokrajina predviđena je izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme. Ta oprema će biti mobilna i služiće upravljaču za interventne situacije.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika