• FOTO: Šta su sve carinici zaplenili tokom praznika – od BMW-a do slatkiša sa kanabisom

  Da vreme prazničnih gužvi ne sprečava carinike da i dalje uspešno otkrivaju pokušaje krijumčarenja, svedoče brojne zaplene zabeležene tokom proteklih praznika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  FOTO: Šta su sve carinici zaplenili tokom praznika – od BMW-a do slatkiša sa kanabisom
  Foto: Uprava carina

   

  Uprava carina u saopštenju dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com navodi su samo u prethodnih nekoliko dana, na prelazima širom Srbije, carinici zaplenili raznu neprijavljenu, ali i zabranjenu robu: od skupocenog BMW-a, firmirane garderobe i obuće, marihuane skrivene u energetskom piću, preko luksuznog nakita do slatkiša sa kanabisom.

   

  Vrednošću se svakako najviše istakao automobil stranih registarskih oznaka „BMW M5“ 2018. godište, procenjen na gotovo 61.000 evra, kog su carinici 2. maja zatekli na prikolici kombija domaće registracije, koji se preko prelaza Horgoš uputio ka Nemačkoj.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Droga u plišanom medi: Slučaj je otkriven kada je izdvojen kombi strane registracije

   

  Vozač kombija je carinskim službenicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je pregledom ličnih dokumenata potvrđeno da on ne poseduje radnu vizu niti boravak u inostranstvu, što znači da nema prava da upravlja ili prevozi vozilo sa stranim tablicama. Zbog toga je sporni „BMW M5“ privremeno zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom. U zavisnosti od presude koja bude usledila, luksuzni automobil će ili biti vraćen vlasniku ili će se naći na nekoj od narednih e-licitacija Uprave carina.

   

  Istog dana, 2. maja, carinici su se na prelazu Gradina suočili sa neobičnim pokušajem krijumčarenja marihuane u prepravljenoj konzervi energetskog pića. Naime, putnik koji je autobusom putovao ka susednoj Bugarskoj konzervu poznatog energetskog pića je prepravio tako da se gornji deo limenke otvara, iako na prvi pogled izgleda kao da je reč o uobičajnom fabričkom pakovanju. Međutim, ono što putnik nije mogao da predvidi je prisustvo carinskog službenog psa na prelazu koji je markirao baš njegovu torbu za dodatni pregled.

   

  Sutradan, 3. maja, letom iz Beča je na beogradski aerodrom doputovao putnik koji se po sopstvenoj izjavi bavi stolarskim zanatom. Odmah po preuzimanju prtljaga sa pokretne trake, uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu namenjenom za putnike koji nemaju ništa da prijave. Međutim, carinici na aerodromu su njegov prtljag izdvojili za detaljan pregled kada se pokazalo da se u koferima nalazi pregršt nove, neprijavljene robe, čija je vrednost procenjena na preko 32.000 evra.

   

  Foto: Uprava carina

   

  Pored nakita marki „Cartier“ i „Van Cleef & Arpels“, u prtljagu pomenutog putnika se našlo i tri ženske torbe marki „Valentino“, „Chanel“ i „Dior“, tri para muških patika „Louis Vuitton“, dva para ženskih patika marki „Gucci“ i „Valentino“, jedne ženske sandale marke „Dior“, dve muške majice marke „Louis Vuitton“, kao i  ženska košulja i majica marke „Valentino“.

   

  Na pitanje carinika zašto nije prijavio robu na ulasku u zemlju, putnik je odgovorio da je reč o poklonima porodici za praznike i da nije znao da treba da ih prijavi, mada je poznato da su i pokloni roba koja mora biti prijavljena.

   

  Niz pokušaja krijumčarenja se tu nije zaustavio, pa su carinici na Kelebiji već 4. maja, kod putnika koji se preko tog prelaza vraćao u zemlju, zatekli prtljag ispunjen raznim psihoaktivnim slatkišima. Naime, u prtljagu putnika i džepu od jakne carinici su pronašli četiri kutije gumenih bombona „Gummy bear super strong“, tri lizalice „Canabis Amsterdam“ i jedan kolač „Space cake super strong“ koji u svom sastavu imaju psihoaktivnu supstancu – kanabis.

   

   

  Pošto nepoznavanje propisa ne oslobađa odgovornosti, u prekršaju se 5. maja, na Aerodromu „Nikola Tesla“, našao i putnik koji je doputovao letom iz Podgorice sa vrednim vereničkim prstenom koji nije prijavio. Uputio se tako sa prstenom vrednim preko 5.000 evra u zeleni kontrolni prolaz čime se izjasnio da nema ništa da prijavi.

   

  Detaljnom kontrolom carinski službenici su u džepu sakoa, koji je putnik nosio na sebi, otkrili prsten marke „Damiani“ sa jednim centralnim akvamarinom optočenim dijamantima u 18-karatnom belom zlatu. Po otkrivanju prstena, ovaj podgorički preduzetnik je rekao da nije znao da roba veće vrednosti mora da se prijavi i za nju plate uvozne dažbine. Konačna sudbina neprijavljenog vereničkog prstena biće poznata tek nakon odluke nadležnog suda.

   

  „Podsećamo da je obaveza putnika da po povratku sa putovanja prijave svu robu koju za lične potrebe kupe u inostranstvu, a čija vrednost prelazi iznos od 100 evra. Kada putnik sa sobom nosi robu veće vrednosti treba da uđe u crveni kontrolni prolaz, odnosno da se obrati carinskim službenicima radi sprovođenja postupka. Ukoliko vrednost robe koju ste kupili u inostranstvu za sopstvene potrebe ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ona može biti ocarinjena u tzv.“skraćenom postupku“, na samom graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na ukupni iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) obračunava se PDV od 20 odsto. Ako, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku“, podseća Uprava carina.

   

  Još vesti iz rubrike HRONIKA možete PROČITATI OVDE.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija