• Zadužbina slavnog naučnika, umesto da privlači đake i turiste, danas izgleda ovako (Foto)

  „Ova kuća, podignuta krajem 19. veka, svedoči o porodičnim vezama slavnog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina sa našim gradom“, piše na spomen-tabli koja se nalazi na objektu u ulici Kej 2. oktobra broj 9 u Zrenjaninu. U pitanju je Pupinova kuća, zadužbina najvećeg naučnika s ovih prostora.   Kako piše na tabli, nedugo nakon proglašenja za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zadužbina slavnog naučnika, umesto da privlači đake i turiste, danas izgleda ovako (Foto)

  „Ova kuća, podignuta krajem 19. veka, svedoči o porodičnim vezama slavnog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina sa našim gradom“, piše na spomen-tabli koja se nalazi na objektu u ulici Kej 2. oktobra broj 9 u Zrenjaninu. U pitanju je Pupinova kuća, zadužbina najvećeg naučnika s ovih prostora.

   

  Kako piše na tabli, nedugo nakon proglašenja za počasnog građanina Velikog Bečkereka, Mihajlo Pupin ju je 1922. godine kupio i ustupio na korišćenje svojoj sestri Persidi Olćan i njenoj porodici, održavajući do kraja života stalnu vezu sa svojom velikobečkerečkom rodbinom.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Unovči svoje znanje online: Zaigraj Hold’em poker!

   

  „Iako je kuću 1931. testamentom zaveštao svom sestriću Mihajlu Miši Olćanu, ona je pod Pupinovim imenom bila ubeležena u zemljišnim knjigama sve do 1949. godine. Tada je odlukom Sreskog suda u Zrenjaninu stavljena pod sekvestar i konfiskovana od strane države. Od šezdesetih godina 20. veka u njoj su bile smeštene prostorije Omladinske zadruge“, piše na tabli.

   

  pupinova kuća

   

  Pupinova kuća ima turistički potencijal?

   

  Spomen-obeležje na kući su u oktobru 2019. godine svečano otkrili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik udruženja „Pupinovo nasleđe“ Robert Sabo. Tom prilikom je rečeno da je u planu da u ovoj kući budu Pupinova spomen-soba i sadržaji koji je prate. Naglašeno je i da bi ovo mesto u nekom narednom periodu trebalo da postane destinacija brojnih đačkih ekskurzija koje posećuju Zrenjanin. Time bi Pupinova zadužbina imala i turistički potencijal.

   

  Tri i po godine kasnije, ako bi đaci ili turisti došli da posete ovo mesto, zatekli bi objekat sa oronulom i išaranom fasadom, uništenu zaštitnu ogradu ispred kuće i blatnjav i ruiniran trotoar. I ništa više od toga.

   

  Svojevremeno je rečeno da je kuća pod zaštitom države i da njena rekonstrukcija zahteva poštovanje strogih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako je saopšteno, kuća u osnovi ima površinu od 400 kvadratnih metara, a za njenu rekonstrukciju i opremanje potrebno je oko 100.000 evra. Bilo je u planu da ovaj posao bude odrađen u okviru evropskog projekta, a da Grad Zrenjanin bude partner u njegovoj realizaciji.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ovo je idealna prilika da ulepšate vaš dom – ne propustite je!

   

  Zamenik gradonačelnika Saša Santovac svojevremeno je kazao da Grad Zrenjanin planira da kuću pretvori u namenski centar za talente. Dodao je da je kuća u potpunosti u vlasništvu grada, tako da s te strane ne postoje prepreke oko njenog daljeg uređenja i privođenja predviđenoj nameni.

   

  O tome dokle se stiglo sa realizacijom ove ideje, javnosti nije saopšteno.

   

  pupinova kuća

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Stiglo se do početka, režira trust mozgova koji misli da je mnogo pametan. A u stvari su samo mnogo pokvareni. O čerupanju para možda ipak naviše odgovora valja tražiti od Paje i Patašona, Robert i Jaša bi najbolje mogli to da znaju…

  2. šta više reći o novonastalim zr ocima. kuća pisara vuka karadžića srušila je se, verujem da zapao je za oko nekom plac itd. sramota su svog postojanja skupa sa gl arh branislavom. u gr zrenjaninu samo brze zgrade uspevaju jer trebaju se oprat paruštine otete na raznorazne načine od gradjana. potpisujem da naći će načina i vazduh da naplaćuju nam.

  3. JEDNOM STE DALI, ZA RENOVIRANJE PUPINOVE KUĆE, NEKOLIKO MILIONA (NEKIH 6,5 MILIONA!!!), PA TREBA PROVERITI, ŠTA JE URAĐENO SA TIM NOVCEM!!!???
   KUĆA SIGURNO NIJE OPRAVLJENA, VIDI SE NA SLICI!
   PREDLOG IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad