• Vazduh u Zrenjaninu spada u treću kategoriju, to znači da je prekomerno zagađen

  U Vojvodini, osim u Subotici, Somboru i Zrenjaninu, vazduh je prošle godine bio prve kategorije, odnosno čist ili neznatno zagađen, navela je Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije u svom godišnjem izveštaju.   Kako se ističe u tom izveštaju, na teritoriji Subotice vazduh je bio treće kategorije, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vazduh u Zrenjaninu spada u treću kategoriju, to znači da je prekomerno zagađen

  U Vojvodini, osim u Subotici, Somboru i Zrenjaninu, vazduh je prošle godine bio prve kategorije, odnosno čist ili neznatno zagađen, navela je Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije u svom godišnjem izveštaju.

   

  Kako se ističe u tom izveštaju, na teritoriji Subotice vazduh je bio treće kategorije, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. I u Zrenjaninu i Somboru je spadao u ovu kategoriju, i to zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ova sela bi potencijalno bila najugroženija u slučaju ekstremnih snežnih padavina

   

  Inače, postoje tri kategorije kvaliteta vazduha. Poslednja, treća kategorija, označava da je vazduh prekomerno zagađen i da su prekoračene granične vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

   

  Suspendovane PM čestice su mešavina čađi, prašine, pepela i dima. Uglavnom nastaju u procesu sagorevanja i mogu doći u vazduh iz toplana, individualnih ložišta i motornih vozila.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  U brojnim studijama uticaja pokazana je veza između srednje godišnje vrednosti čestica PM10 i zdravstvenih efekata na gradsko stanovništvo. Ove čestice, naime, prodiru direktno u pluća gde izazivaju upalne procese i pogoršanje zdravstvenog stanja ljudi sa srčanim i plućnim bolestima.

   

  Pogrebno i cvećara Božur nudi raznovrsne pakete usluga

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad