• U gradskom dokumentu navedeno više objekata sa visokim rizikom od izbijanja požara

  U dokumentu pod nazivom Procena rizika od katastrofa za teritoriju Zrenjanina iznete su činjenice o tome na koji način bi ovaj banatski grad mogao biti ugrožen od požara.   S obzirom na mali procenat pošumljenosti, teritorija grada Zrenjanina može biti ugrožena požarima na otvorenom prostoru usled gorenja poljoprivrednih površina i deponija. Ovde je ukupna površina […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U gradskom dokumentu navedeno više objekata sa visokim rizikom od izbijanja požara

  U dokumentu pod nazivom Procena rizika od katastrofa za teritoriju Zrenjanina iznete su činjenice o tome na koji način bi ovaj banatski grad mogao biti ugrožen od požara.

   

  S obzirom na mali procenat pošumljenosti, teritorija grada Zrenjanina može biti ugrožena požarima na otvorenom prostoru usled gorenja poljoprivrednih površina i deponija. Ovde je ukupna površina pod šumama i šumskim kulturama 4.544 hektara, odnosno oko tri odsto ukupne teritorije. To je mnogo manje od proseka u AP Vojvodini. Zrenjanin i Srednjobanatski okrug se smatraju najnepošumljenijim delovima Vojvodine, a samim tim i Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Coca-Cola HBC Srbija nagradila najvrednijeg reciklera u Zrenjaninu

   

  Izdvojeno je nekoliko slučajeva požara, zabeleženih poslednjih godina, koji mogu biti primer kako do njega dolazi zbog paljenja biljnih ostataka ili trske. Kao karakterističan primer, u ovom dokumentu je naveden požar od 18. avgusta 2017. godine. Tada je izgorelo 45 hektara rastinja i mlade šume. Požar je izbio u prepodnevnim časovima na dve lokacije u neposrednoj blizini Ečke i uz velike napore je ugašen oko 16 časova.

   

  Spominje se i požar u ataru Banatskog Despotovca, koji je zahvatio i obodni zapadni deo sela. Do požara je došlo zbog nekontrolisanog paljenja biljnih ostataka. Usled nemarnosti jednog turiste, došlo je i do požara u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“. Taj požar se proširio i na poljoprivredni atar.

   

  Rizik postoji i u zatvorenim prostorima

   

  Takođe, rizik od požara postoji i u zatvorenim prostorima, uglavnom u preduzećima prve i druge kategorije ugroženosti, kao i na transportnim sredstvima prilikom prevoza opasnih materija. Na teritoriji grada su od požara ugroženi objekti od posebnog značaja, objekti privrednih društava i drugih pravnih lica, industrijski kompleksi, stambeni individualni objekti i stambeni objekti kolektivne gradnje.

   

  Na spisku objekata sa visokim rizikom od izbijanja požara, između ostalih, nalaze se Elektrovojvodina Zrenjanin, NIS Naftagas „Srednji Banat“, skladište tečnog naftnog gasa i Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru i „Termoelektrana – Toplana“ u Zrenjaninu. U dokumentu je objavljen i spisak 157 objekata sa povećanim rizikom od izbijanja požara. Na njemu se nalaze i pojedine firme, proizvodni pogoni, ali i osnovne i srednje škole.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]