• Stručna komisija zaključila: Fabrika vode ugrožava vodosnabdevanje grada

  Izveštaj stručne komisije JKP „Vodovod i kanalizacija“ o radu fabrike vode u Zrenjaninu, tokom 29 dana monitoringa, završen je i dostavljen v.d. direktora ovog javnog preduzeća Predragu Bodirogi.   „Vodovod“ je naveo da od 34 razmatrana tehnička uslova, fabrika vode nije ispunila nijedan. Stručna komisija je konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stručna komisija zaključila: Fabrika vode ugrožava vodosnabdevanje grada

  Izveštaj stručne komisije JKP „Vodovod i kanalizacija“ o radu fabrike vode u Zrenjaninu, tokom 29 dana monitoringa, završen je i dostavljen v.d. direktora ovog javnog preduzeća Predragu Bodirogi.

   

  „Vodovod“ je naveo da od 34 razmatrana tehnička uslova, fabrika vode nije ispunila nijedan. Stručna komisija je konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke. Zaključila je i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Specijalna ponuda ogrevnog materijala i drugih artikala za vaš topli dom

   

  „Od momenta ponovnog pokretanja rada postrojenja za prečišćavanje pitke vode, a koji je usledio nakon okončanja upravnog spora decembra 2018. godine, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je u više navrata zahtevalo od fabrike vode da se pristupi dokazivanju parametara definisanih ugovorom i konkursnom dokumentacijom. Međutim, česti prekidi u radu postrojenja to su onemogućili“, navodi se u saopštenju.

   

  Nakon što je fabrika vode obavestila JKP „Vodovod i kanalizacija“ da je spremna za testiranje parametara, to je i započeto 15. novembra i trebalo je da traje do 15. decembra. Međutim, zbog havarije koja se dogodila na postrojenju 14. decembra ono je prekinulo rad. Stoga je stručna komisija „Vodovoda“ sačinila izveštaj na osnovu 29 dana monitoringa rada fabrike vode.

   

  Izveštaj stručne komisije dostavljen v.d. direktora „Vodovoda“

   

  U izveštaju je navedeno da je stručna komisija razmatrala 34 tehnička uslova i da fabrika vode nije ispunila nijedan.

   

  „Između ostalog, navedeno je da od 105 analiza prečišćene vode, 13 uzoraka nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U 36 uzoraka pojedini parametri bili su na gornjoj granici maksimalnih dozvoljenih vrednosti. Gubici vode višestruko su prevazilazili propisanu granicu do pet odsto gubitka. Zbog toga je bilo ugroženo i izvorište sa kojeg se grad snabdeva vodom“, ističe se u saopštenju.

   

  Otpadne vode pre upuštanja u sistem nisu tretirane, a njihova ukupna količina višestruko je prevazilazila dozvoljene vrednosti.

   

  „Ovakva otpadna voda utiče na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema. Postrojenje nije uspostavilo obradu otpadnog mulja, a nije imalo ni priključak na atmosfersku kanalizaciju. Konstatovano je i da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, da pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, kao i da dezinfekcija prečišćene vode nije obavljana na propisan način. Zaključeno je da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova na vodovodnoj mreži“, stoji u izveštaju.

   

  Na osnovu navedenih i preostalih zaključaka, stručna komisija je konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina.

   

  V.d. direktora „Vodovoda“ Predrag Bodiroga će nakon upoznavanja Nadzornog odbora i osnivača sa izveštajem stručne komisije doneti odluku u skladu sa ugovorom i važećim zakonskim propisima.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 9

  1. E ovako da se znaju neke stvari, jer visr ne mogu da cutim ni zbog kolega, niti zbog prijatelja. Dakle sledece sta bi ja da kazem u komentaru kako bi se znala istina sto je strucna komisija pisala izvestaj!
   Pre svega ja radim u Vodovodu!
   Licno sam cuo kada je ta ista ekipa strucna da kazem smisljali i dogovarali se sta ce sve uraditi kako bi naskodili Fabrici Vode da napisu da nije ispunjena ni jedna tacka od 34 a nije tacno uopste, od tih 34 tacke, 31tacka je bila ispunjena, sve rade i pokusavaju da zatvore fabriku vode jer nama to ne ide u korist da Fabrika radi
   Ovako je super sto radi Vodovod gura zagadjenu vodu punu organike, arsena,mangana, amonijaka, i gradjanima je ovo super sto je jako cudno
   DAKLE DA SE ZNA, VODOVOD I TA STRUCNA KOMISIJA LALIC KOJI PRICA NEBULOZE, BENI KOJI JE FILOZOF I UVLAKAC TESKI. JEDINO. SRDJAN JE OK OSOBA I NE PAMETUJE MNOGO, I TO JE TA EKIPA INZINJERA NA ZALOST
   PRICAJU PRICU DA SMO MI vodovod i fabrika vode kolege a onda sledi pljuvacina
   Svasta bi imao jos da kazem ali ovo je srz svega jer se prenose pogresne informacije na stetu Fabrike vode..
   Radim u ViK i svasta sam se naslusao izmisljotina na tonu!

   1. Gospodine, uz dužno poštovanje svega što znate iz prve ruke, svi smo svedoci havarija koje su se dešavale sa tom ‘fabrikom vode’. Naravno, to nije fabrika već filter, koji ne može da prečišćava vodu za ceo grad. I, ako su tako dobri, zašto već do sada nisu dobili dozvolu i potvrdu da je voda konstantnog kvaliteta i da je to voda za piće od strane drugih institucija Republike Srbije. Godinama ništa od odobrenja.
    Jednistavno – pogrešna investicija, uloženo mnogo budžetskih para, problemi, kao da nema nazad. Očigledno može i gore, jer je veliki filter vreća bez dna, a sam po sebi nije rešenje pijaće vode u Zrenjaninu.

    1. U pravu ste, ali sve vreme je problem ta takozvana sabotaza od strane ViK-a! I dosta krokodila ima koji su gladni, kojima nije ni po koju cenu da radi ta fabrika, znate zbog cega je problem, curenje u mrezi je oko 40% pa tu je stvar jasna, stare cevi dotrajale a gospoda iz VIK slabo radi jer nemaju vremena na poslu jer se privatno radi sa mehanizacijom. Drzavna firma.
     Moje licno iskustvo sve je ovo sabotaza, velike pare idu na flasiranu vodu a to ide preko nekoga i prvom njemu ne odgovara da radi fabrika.. Predpostavljam da znate o kome je rec, o bivsem gradonacelniku knezevicu koji pliva u parama i obezbedio je sebe za celi zivot.
     U pravu je Dragan citam komentar njegov nije logicno da odlucije zavis a komisijia koja je veliki neprijatelj fabrici vode sto se cuje iz prilozenog, nego nezavisna komisija bi trebala dati svoje misljenje.. Sto je logicno
     Kakav Lalic kakav Takaci!

     1. Slažem se. Očigledno imamo mnoogoo problema u našem gradu u vezi sa vodom. Ipak, neko je morao da kaže da je car go. A kad se na to dodaju i sve mahinacije, gladni krokodili, kako kažete, iskorišćavanje državne firme na sto načina = ludnica. A šta radimo mi, gradjani? Spavamo. Nezainteresovani, neobavešteni, bez energije i inicijative. Zato nam tako i biva, zato Zrenjanin troši,kažu, 20000 evra na flaširanu vodu dnevno. Ništa onda, vucimo onda kanistere, dok oni vitlaju našim budžetskim parama, zdravljem i životom u ovom gradu.

  2. Kao prvo, komisija treba da bude nezavisna- za pocetak. Tu komisiju formira AP iz komore inzenjera, a ne JKP. Ta komisija je u sukobu interesa i njihov zakljucak nikako me moze biti relevantan u daljem postupanju.

  3. A hoće li neko na robiju zbog toga? Najviše me nervira kada napišu da će nešto uraditi „u skladu sa zakonom“ a sve što rade rade protivzakonito. I ovu fabriku Ling Long guraju mic po mic i sve rade protivzakonito, bez dozvola i svesno krše zakone a mi kao ovce samo ćutimo? Kada se Zrenjaninci osveste biće kasno kao i za vodu.

  4. Kada je bio protest u centru grada došlo je oko stotinak građana. I treba da pijemo tu odvratnu vodu i treba da se kupamo u toj smrdljivoj vodi i treba da nam veš izlazi žut iz veš mašine, i treba da kupujemo flaširanu vodu… I šta ćemo sad? Ko je kriv, ko bi trebao da odgovara za neispravnu vodu?

  5. Naprotiv G.K. je i upleten u sve ovo, zato se sav ovaj cirkus i tolerise. Ukratko, investitor Obradovic je u Beohemiji u Zr zastupajuci cuvenu francusku Veoliju radio sistem za preciscavanje otpadnih voda. Taj sistem nije funkcionisao a ne radi ni dan danas kako treba. Ustanovilo se da je prilikom izgradnje postrojenja on izgubio pravo zastupanja Veolije tj da se lazno predstavljao a sudski to nije zavrsen proces jer je u to vreme Beohemija usla u stecaj i nikog ta prica vise nije interesovala. Sto se tice fabrike vode pa na inicijativu K.G. je i raskinut ugovor sa Nemcima i usao je u pricu Obradovic. On je generalno igrao na sigurno, angazovao je italijansko dansku firmu da dobije kljuc u ruke fabriku, nesto od svojih para nesto iz kredita. U medjuvremenu su iz nekih razloga danci izasli iz price i kako bi zavrsio projekat i pustio u rad bio je prinudjen da mu SCADA sistem radi jedna firma iz Ns. Tu je imao srece jer mu je 90 procenata majstora preslo iz Beohemije, ljudi sa dobrim iskustvom iz oblasti procesne opreme. Oprema u toj fabrici je dobra i ovo sto se desava su tzv decije bolesti koje se moraju prelezati. Mislim da bi slicne probleme imao i mnogo jaci investitori jer je generalno ovo velika skola i iskustvo sa ovom vrstom vode prepunom organske materije sto je i najveci problem samo sto bi ozbiljniji investitor to brzo resio jer bi imao pare da ulozi u pred filtraciju za razliku od Obradovica koji vise nema ni dinara. Posto je ostao bez para primoran je bio da u dokapitalizaciju ukljuci Avital ili ti Jevrejsku firmu koja posluje u Srbiji, firma im je u Zemunu. Jevreji ko Jevreji nanjusili dobru zaradu i ulaze u citavu pricu. Preuzimaju stabilnost finansiranja plata zaposlenih i sirovina za rad ali im se ne odvezuje kesa za investiranje u opremu vec i oni taktiziraju. Po svaku cenu da se sistem pusti u rad da krene naplata od grada pa ce se videti. Inace Avital nema iskusta u preciscavanju pijace vode vec rade sisteme za navodnjavanje. Zbog K. je i sama vlada Srbije stavljena u nezgodan polozaj. Najradije bi raskinula ugovor ali clan K. je umesan. Otuda se menja zakon o kvalitetu vode, neke granice se pomeraju i daje se pozajmica Obradovicu samo vec jednom sistem da proradi. E sad nije mi bas jasan Vodovod. Postoji blaga sabotaza, pricaju nebuloze. Sto se tice strucnosti elektro inzenjera, pa nisu znali da urade automatiku u svom delu postrojenja za regulaciju rada pumpi u zavisnosti od pritiska u mrezu tj izmedju bunara i fabrike vode vec su angazivali trece lice da im to uradi a to je nivo automaticara u malo ozbiljnijoj firmi sa procesnom opremom. Toliko o strucnosti…jednostavno vreme ih je pojelo, tehnika napredovala a oni ostali na nivou devedestih godina. E sad koji je njihov interes i ko stoji iza njih da se pobune to mi nije jasno u svakom slucaju talasaju ili ti drmaju kavez. Plasim se da ce na kraju drzava tj grad biti prinudjen da otkupi postojenje i pusti to u rad jer realno moze da radi. Samim tim dobili bi jos jednu drzavnu firmu za zaposljavanje stranackog kadra.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad