• Stigli i četvrti lokalni izbori a građani umesto ispravne vode dobili samo nova obećanja

  Od 2012. godine predstavnici gradske vlasti u Zrenjaninu, bivše i sadašnje, obećavaju sugrađanima da će dobiti zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stigli i četvrti lokalni izbori a građani umesto ispravne vode dobili samo nova obećanja
  Sa jednog od protesta Zrenjaninaca (Arhivska fotografija)

   

  Uoči lokalnih izbora 2012. godine, u Baroknoj sali Gradske kuće je potpisan ugovor između direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ i austrijsko – nemačke kompanije Vasertehnik o izgradnji, projektovanju i izvođenju, finansiranju i upravljanju postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu. Taj ugovor bio je vredan 25,6 miliona evra.

   

  Predstavnici tadašnje gradske vlasti, oličene u Demokratskoj stranci, tvrdili su da je u pitanju istorijski trenutak za Zrenjanin i da će građani za tri godine dobiti pitku vodu, koja će svojim kvalitetom zadovoljavati sve evropske standarde.

   

  Ubrzo je došlo do smene lokalne vlasti, grad je od demokrata preuzela Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima, koja je raskinula ugovor sa Vasertehnikom i dovela novog investitora – kompaniju Grupo Zilio.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Iznad kaučukare se pojavio gust crni dim: Dobili smo objašnjenje šta se desilo

   

  Sredinom februara 2015. godine generalni menadžer kompanije Grupo Zilio za Srbiju i novi direktor „Vodovoda i kanalizacije“ svečano su potpisali ugovor o usluzi prečišćavanja pitke vode. Ovim ugovorom, kako su naglasili potpisnici, rešava se višedecenijski, ključni infrastrukturni problem grada Zrenjanina i njegovih stanovnika.

   

  Gradski čelnici, ovog puta iz redova naprednjaka, ponovili su tvrdnje svojih prethodnika da se radi o istorijskom trenutku za grad i da im je čast i zadovoljstvo što su dočekali da rešavaju višedecenijski problem Zrenjaninaca.

   

  Usledile su brojne afere u vezi sa novim investitorom, koje ni do danas nisu razjašnjene i o kojima se u javnosti gotovo ništa ne zna. Došlo je i do promene u vlasničkoj strukturi firme koja je trebalo da građanima obezbedi zdravu pijaću vodu, zatim do hapšenja njenih čelnika, stečajnog postupka…

   

  Prošli su lokalni izbori i 2016. i 2020. godine, a Zrenjaninci su umesto vode „pili“ samo lažna obećanja političara.

   

  U međuvremenu je stigao i novi investitor – Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Doduše, ugovor sa njim nije potpisan u Gradskoj kući, kao prethodna dva puta, nego u Vladi Srbije i u prisustvu tadašnje premijerke Ane Brnabić.

   

  Brnabić je tog 6. jula 2022. godine najavila da će Metito u dobijanje čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiti 18 miliona evra. Rečeno je i da je Vlada Srbije pomogla da se reši ovaj višedecenijski problem.

   

  – Nadam se da ćemo u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće – poručila je tada Brnabić.

   

  Prošao je i prvi kvartal 2023. i prvi kvartal ove godine, a od tehnički ispravne i vode za piće još uvek ništa.

   

  Nova obećanja gradske vlasti usledila su u junu prošle godine kada je saopšteno da je realizacija ugovora zadovoljavajuća i da će se opravdati poverenje koje je Vlada Republike Srbije dala privatnom partneru i ovom ugovoru.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sećate li se priče o nabavci peska za Peskaru? E, pa saznali smo ko je dobio posao!

   

  Metito se oglasio u februaru ove godine putem plaćenih reklama i saopštenja u režimskim medijima i takozvanim informativnim portalima, a zapravo oglasnim tablama lokalne vlasti. U tom saopštenju je navedeno da je „projekat prečišćavanja vode trenutno pri kraju kompletiranja prve faze (tehnička voda)“.

   

  „U drugoj fazi, u okviru daljeg unapređenja projekta, planiramo da implementiramo novu opremu u postrojenje zajedno sa potrebnim građevinskim radovima. Ova faza predstavlja ključni korak u rešavanju pitanja vode za piće u Zrenjaninu“, istaknuto je u saopštenju, bez navođenja bilo kakvih novih rokova.

   

  Četiri meseca kasnije, a pet dana uoči novih lokalnih izbora, stiglo je i novo obećanje aktuelnog gradonačelnika – isporuka čiste vode za piće iz gradskog vodovoda počeće do kraja ove godine. 

   

  Građani treba još samo malo da se strpe. Evo već 12 godina smo na korak do „istorijskog trenutka“.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Gradjani znaju da su isti likovi bili i DOS i sad su SNS i isti problem „resavaju“ samo u drugom dresu. Smesno bi bilo da Knezevic kaze za bivsu vlast sta je radila, a on sve potpisao. I Janjic je bio i ostali nacelnicici i nesretnici…cast izuzetcima koji su dosledni od pocetka.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad