• Šta udišemo: Zrenjanin nabavlja novi uređaj za merenje kvaliteta vazduha

  Zrenjanin bi uskoro mogao da dobije savremeni uređaj za automatski monitoring sumpor-dioksida, oksida azota i PM čestica u vazduhu, što je bila jedna od sugestija u Planu kvaliteta vazduha grada za period od 2024. do 2029. koji je usvojen krajem prošle godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta udišemo: Zrenjanin nabavlja novi uređaj za merenje kvaliteta vazduha
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Za nabavku ovog uređaja iz gradske kase biće izdvojeno 8,3 miliona dinara, a postupak javne nabavke je u toku.

   

  Autori pomenutog dokumenta smatraju da je prvi preduslov za rešavanje problema zagađenja vazduha adekvatno sagledavanje postojećeg stanja. Kako ističu, sadašnji obim dostupnih podataka nije dovoljno precizan za detaljnije upravljanje kvalitetom vazduha i nužno je unaprediti monitoring.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Građani o pešačkim stazama: „Breskvica prolazi kroz agoniju, a vi se bavite glupostima“

   

  „Nabavka i postavljanje još jedne dodatne stanice je imperativ u domenu adekvatnog praćenja stanja. Potrebno je dodatno uraditi studiju koja bi definisala najpogodniju lokaciju za novo merno mesto, pri čemu se ne isključuje i nabavka mobilne merne stanice za automatski monitoring“, piše u Planu kvaliteta vazduha.

   

  Na teritoriji grada Zrenjanina vazduh je 2019. pripadao prvoj kategoriji, dok je tokom 2020. i 2021. spadao u treću kategoriju, što znači da je bio prekomerno zagađen, s obzirom na to da su prekoračene vrednosti PM čestica.

   

  Godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije pokazao je da je i u 2022. kvalitet vazduha u Zrenjaninu bio treće kategorije, zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica RM10.

   

  PROČITAJTE JOŠ: SPREMI SE ZA POBEDU: 50 SREĆNIKA ĆE PODELITI 1.200.000 DINARA

   

  „Dominantan izvor zagađenja vazduha u Zrenjaninu predstavljaju individualna ložišta i saobraćaj, industrija, zatim slede izvori zagađenja iz pojedinačnih izvora, poput manjih zagađivača. U urbanom jezgru Zrenjanina, naročito u periodu trajanja grejne sezone, od oktobra do aprila, značajne izvore zagađenja predstavljaju kotlarnice, posebno lokacije sa skoncentrisanim individualnim ložištima građana koje su locirane pretežno u obodnim delovima grada. Prisutno je i konstantno zagađenje koje potiče od saobraćaja“, ističe se u Planu kvaliteta vazduha grada Zrenjanina.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. U našoj ulici Bosanska u Zrenjaninu je veliko zagadjenje vazduha. Godinama trpimo teror jednog čoveka koji loži šta stigne,dim i garež leti po celoj ulici,u zavisnosti kako duva vetar.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad