• Saobraćaj je najčešći izvor buke u Zrenjaninu: U nekim delovima grada ona je nesnosna

  Saobraćaj je najčešći izvor buke u našem gradu, sudeći prema rezultatima merenja koje sprovodi Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Saobraćaj je najčešći izvor buke u Zrenjaninu: U nekim delovima grada ona je nesnosna
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Prema izveštaju o merenju buke u životnoj sredini za maj ove godine, najugroženiji deo grada, u kom buka prelazi dozvoljene vrednosti danju, tokom večeri i noću je kod Medicinske škole. Na tom mernom mestu nivo buke prelazi dozvoljene vrednosti u sva tri perioda u kojima se buka meri.

   

  Kako je navedeno u obrazloženju, na ukupan nivo buke na ovom mernom mestu utiče veliki intenzitet saobraćaja u Novosadskoj i Ulici Milana Stanivukovića, a u manjoj meri buka koja potiče od aktivnosti škole i okolnih stambenih objekata.

   

  U okolini Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ najgore je u toku dana i noću, dok je prihvatljivi nivo buke samo u toku večeri, od 18 do 22 časa.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Rang lista radne uspešnosti službi za katastar nepokretnosti: Zrenjanin na 16. mestu

   

  U blizini vrtića „Dečija radost“, kod nekadašnje fabrike šešira, nivo buke prelazi dozvoljene vrednosti u toku dana i večeri, a u blizini pijace na Bagljašu bučno je u toku dana i u toku noći.

   

  Od svih mernih mesta navedenih u izveštaju, najmirnije je u Ulici Đorđa Stratimirovića, jer izmereni nivoi buke ne prelaze dozvoljene granice ni za jedan od tri perioda merenja. Ista situacija je i na Trgu slobode.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Linglong prvo izgradi objekat, pa naknadno pribavlja neophodne dozvole i saglasnosti

   

  Zavod za javno zdravlje u izveštaju naglašava da Zrenjanin nije obavio akustičko zoniranje grada, što je preduslov za bolje i pouzdanije rezultate merenja buke.

   

  „Da bi se stekao bolji utisak o nivou buke koji je za svaki period dana izmeren na svakom mernom mestu, pretpostavljene su akustičke zone za svako to mesto na osnovu urbanističkih, akustičkih, saobraćajnih i drugih relevantnih parametara za određivanje akustičkih zona. Prikazane ocene izmerenih nivoa buke za svako merno mesto treba uzeti u obzir sa dozom rezerve dok se ne izradi karta akustičkih zona za teritoriju grada Zrenjanina i dok se za merna mesta koja su predmet ovog monitoringa buke precizno ne definiše kojoj akustičkoj zoni pripadaju“, piše u izveštaju.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pored zagađenja vazduha, buka predstavlja hronični izvor zagađenja životne sredine u urbanim sredinama u Srbiji.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 5

  1. Ima li merenja buke u centru grada, pitam za komšiju?
   Ima lokala i diskoteka na otvorenom, zna li se šta, ili se to merenje izbegava🤔.

  2. Da li ste nekad čuli za trke automobilima na potezu ka motelu i izvodjenju vratolomija po samom motelu….e, to je buka, nesnosna. I? niko ne reaguje, čak ni posle ko zna koliko prijava. Reagovaće kada bude kasno

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]